Stäng
blog-header
augusti 19, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
Raffi Freedman-Gurspan är den första öppet transidentifierade personen att arbeta i Vita Huset. Foto: National Center for Transgender Equality/AP/TT

De små stegen för transkampen kommer bidra till en större seger

Vita Huset har nyligen anställt sin första öppet transidentifierade medarbetare. Raffi Freedman-Gurspan valdes av president Barack Obamas team till tjänsten som chef för rekrytering och uppsökande verksamheten, vilket hyllas av såväl transaktivister som Vita Husets medarbetare själva.

”Hennes engagemang för att förbättra amerikanska transpersoners liv, med särskilt fokus på rasifierade transkvinnor och de som lever i fattigdom, speglar den här administrationens värderingar”, säger rådgivaren Valerie Jarrett till The Wall Street Journal.

Anställningen av Freedman-Gurspan beskrivs i samma artikel som ett symboliskt steg från Obamas sida för att stärka minoritetsgrupper under HBTQ-paraplyet och deras rättigheter.

”President Obama har länge sagt att han vill att hans administration ska representera det amerikanska folket. Jag har förstått detta som att vi nu inkluderar transpersonerna”, säger Mara Kiesling, ordförande för National Center for Transgender Equality.

Det är nog lätt att se en sådan här symbolisk handling som ”fasadputsning” eller ”identitetspolitik”.

Men det är långt ifrån vad det handlar om.

Anledningen till att transpersoner inte finns representerade i tillräcklig utsträckning på den etablerade arbetsmarknaden stavas d i s k r i m i n e r i n g. För att få bukt med problemet behöver vi bryta den onda cirkel som gör att arbetsgivare rutinmässigt sållar bort transpersoners ansökningar. Har två sökanden likvärdig erfarenhet, kompetens och/eller utbildning bör transpersonen väljas. Helt enkelt för att bryta en ond spiral av föraktfull exkludering.

Kampen för homosexuellas rättigheter är ett bevis för hur många små steg i taget tillsammans kan utgöra en övergripande seger.

Några milstolpar i kampen för homosexuellas rättigheter:

1979 avskaffades sjukdomsbegreppet av Socialstyrelsen.

1988 infördes lag om homosexuella sambor.

1995 trädde partnerskapslagen i kraft.

2003 infördes sexuell läggning som en del av lagen om hets mot folkgrupp.

2005 blev det förbjudet att diskriminera på grund av sexuell läggning inom det sociala området (a-kassa, sjukvård och så vidare).

2011 Grundlagsförbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning införs i regeringsformen.

Även om arbetet för transpersoners mänskliga rättigheter ännu inte kommit lika långt kan vi se små landvinningar runtom i världen. Raffi Freedman-Gurspans anställning i Vita Huset är en sådan.

Nästa steg i Sverige kanske blir att regeringen betalar ut skadestånd till oss som fram till 2013 blev tvångssteriliserade när vi bytte juridiskt kön?

Sedan kanske vi kan se över hur lagen om förbud mot diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck bäst tillämpas på arbetsmarknaden?

The sky is the limit.

(Även om Obama i detta avseende gör ett bra jobb så har han en bit kvar att gå. Läs mer om det här.)

Sök på Politism.se