Stäng
blog-header
augusti 24, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Dags att ta ansvar för utvisningarna, regeringen!

Säkerhetsläget i Afghanistan blir stadigt sämre. Ändå fortsätter Migrationsverket att skicka tillbaka hälften av alla som flytt därifrån. De anser att det finns säkra områden i landet, närmare bestämt i Pansjir, Bamyan och Daikundi. En bedömning som inte delas av de asylsökande.

– Talibanerna vill inte att det ska vara säkert i Afghanistan. Varje månad hör jag om en bomb i en moské, i Kabul, i hazarstäder. Så många människor bombas. En fot skärs av. Två bebisar dör(…)Jag såg att många barn dog. De lades på rad, säger Atefeh Jafari från Daikundi-provinsen till Feministiskt Perspektiv.

I Sarpol i norra Afghanistan mördades 52 civila av Talibaner för en dryg vecka sedan och hundratals har tagits som gisslan. Därutöver har fyra statsanställda kvinnor mördats av okända gärningsmän och tidigare i sommar begicks ett fasansfullt terrordåd i Kabul, där 150 människor miste livet.

Hamzeh Nouri utvisades till Kabul och landade i staden en timme efter terrordådet.

”Kratern var enorm och flera meter djup. Hamzeh såg avslitna kroppsdelar. Armar, ben. Ett halvt huvud”, skriver Niklas Orenius i Dagens Nyheter.

Orenius har intervjuat Nouri som berättar att han fick 300 kronor av en hjälporganisation och boende i två veckor efter ankomsten, men sedan var han tvungen att klara sig själv. Det finns inga jobb att söka och utan pengar klarar man sig inte. De som demonstrerar mot regeringen blir skjutna av polis. Efter att ha tagit sig från Kabul till Mazar-i-Sharif (där det ska vara lugnare) har han bara tio kronor kvar att leva på. Han söker förgäves arbete.

I måndags rapporterade SVT Nyheter att 106-åriga Bibikhal Uzbek, världens äldsta flykting, ska utvisas till norra delarna av Afghanistan. När beskedet kom ska hon ha fått en stroke och därefter vara okontaktbar.

Det krävs inte något geni för att dra slutsatsen att det här är galet. Hur kan Migrationsverket påstå att någon del av Afghanistan skulle vara säker? Deras egna rapport, gjord av Lifo, visar ju att läget försämrats.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, menar att konflikten i landet inte har nått den nivå som krävs för att alla från Afghanistan ska ges uppehållstillstånd.

”Om man anser att det är påkallat med en åtgärd som går utöver myndigheters och domstolars bedömning så ligger det utanför Migrationsverkets mandat och kräver lagstiftning. Det kan då till exempel röra sig om en allmän amnesti för en viss grupp eller det faktum att vi inte längre ska tillämpa internflyktsalternativet (att hänvisa en utvisad person till områden i hemlandet där det går att leva)”, skriver Beijer i en debattartikel för Göteborgsposten.

För att förhindra fler utvisningar till Afghanistan krävs alltså annan lagstiftning, enligt rättschefen. Men migrationsminister Heléne Fritzon menar att det är Migrationsverket som bestämmer, enligt Feministiskt Perspektiv som rapporterar från sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm (där afghanska ungdomar kräver att utvisningarna stoppas).

”Vi har förtroende för Migrationsverket och det ni vill är upp till Migrationsverket”, ska Fritzon ha sagt till sittstrejkens talesperson Fatemeh Khavari.

Regeringen och Migrationsverket kastar alltså ansvaret fram och tillbaka mellan varandra, som en bit glödande kol.

Om det under rådande lagstiftning är möjligt att sparka ut 106-åringar och bedöma det oroliga läget i Afghanistan som ”tillräckligt stabilt”, så behöver nog lagen ändras. Alltså hamnar ansvaret på regeringens bord.

Frågan är om regeringen är villiga att ta det ansvaret?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se