Stäng
blog-header
november 5, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
EU-migranter sover utanför Stadshuset i Malmö, för att protestera mot avhysningen på Industrigatan. Foto: John Alexander Sahlin / TT

Avhys inte romerna – omfördela resurserna

Tidigt i tisdags morse började polisen avhysa de rumänska och bulgariska romerna från tältlägret vid Sorgenfri i Malmö. Aktivister anslöt sig till platsen för att protestera mot att vräkningen överhuvudtaget kunde äga rum, utan att staden erbjuder något annat alternativ än gatan.

Enligt Feministiskt Perspektiv ska demonstrationen ha gått lugnt och fredligt till, med undantag av visst övervåld från polisens sida. Bland annat ska en av romerna ha blivit tagen i ett strypgrepp och en aktivist ska ha blivit knäad i magen. Efter avhysningen begav sig EU-migranter och aktivister till stadshuset för att fortsätta protesterna där.

– Nu när de kört iväg oss ifrån lägret vill vi att politikerna ser till att vi får en plats där vi kan bo, sa Dorina Sandu, en av migranterna till Aftonbladet.

Men någon riktig lösning tänker politikerna inte fundera ut. De erbjuder bussbiljett tillbaka till hemlandet alternativt boende i evakueringslokal i fem dygn. Stefan Löfven säger att ”migranterna är hemländernas ansvar”. Alltså Rumäniens och Bulgariens.

– Där har vi ju ett samarbetsavtal med Rumänien och jobbar på ett tillsammans med Bulgarien. De får komma hit självfallet och vara här en tid, men i det långa loppet är det deras egna länder som måste ta ansvar för att de får arbete, utbildning, och bostad i sitt land. Det har inte Sverige ansvar för.

I dagsläget finns dock ingen som helst framtid i hemländerna på grund av den brutalt rådande antiziganismen. Romerna diskrimineras, spottas på, förvägras arbete och bor extremt fattigt. Precis som i Sverige och i övriga Europa blir de sedda som ovälkomna parasiter. Då blir det ett hån att nöjd säga ”vi erbjuder dem tillfälligt boende i fem dagar och en bussbiljett hem”. Respekt för de mänskliga rättigheterna? Hell no!

Jag vägrar finna mig i att vi ska kunna behandla människor såhär.

Nej, vi kan inte ensamma rädda världen, men vi kan göra det som står i vår makt för de som sökt sig hit. Nej, vi kan inte acceptera att folk bor i kåkstäder, men vi kan ta ett nationellt ansvar och använda de medel som finns -till exempel hos de allra rikaste- vilket Politisms Eric Rosén skrev om i måndags.

Hur är det möjligt att vissa girigt får ruva på överflöd när andra tvingas sova på gatan och avhyses till ett liv i misär?

Vad är snack om mänskliga rättigheter värt om vi värderar ”ordning och reda i de statliga finanserna” framför nödställda medmänniskors välbefinnande? Att det dessutom är en rödgrön regering som prioriterar så är skrämmande.

Det duger inte.

Jag vägrar se på när vi återupprepar historien och sjasar runt romerna som vi gör. Det finns ju medel att ta av.

De behöver bara omfördelas från de som har allra mest till de som inte har alls.

Sök på Politism.se