Stäng
blog-header
augusti 19, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix NORGE/SCANPIX/TT

Att regeringen överväger tiggeriförbud är extremt obehagligt

Sommaren 2015 gick Sverigedemokraterna (SD) ut med en stor kampanj om att förbjuda ”det organiserade tiggeriet”. I Östermalmstorgs tunnelbana tapetserades väggarna med planscher som bad turister om ursäkt för landets ”problem med tiggare”.

”Ursäkta röran här i Sverige. Vi har ett stort problem med organiserat tiggeri! Internationella ligor utnyttjar utsatta människor. Vår regering gör inte vad som är nödvändigt”, löd budskapet illa översatt till engelska.

Kampanjen väckte avsky hos många, då det var uppenbart att SD rasistiskt pekade finger mot utsatta romska EU-migranter. De sju partierna i Stockholms Läns Landsting sa sig också tycka illa om utspelet.

Nu, bara ett år senare, överväger den rödgröna regeringen att faktiskt införa ett tiggeriförbud, då kommunala företrädare ska ha pekat ut tiggande EU-migranter som ett problem. Civil-och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) uppger i torsdagens DN att han har för avsikt att studera de modeller som finns i övriga nordiska länder.

– Det här är en fråga som kommunerna möter dagligen och som är problematisk. Det vore fel att förneka detta (…) Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri, säger Shekarabi till DN.

Det är extremt obehagligt att regeringen funderar kring att kriminalisera fattigdom. Även om en knappt höjer på ögonbrynen åt den totala blindheten för normaliserande av rasism och genomförande av omänskliga lagar som drabbar redan utsatta längre.

Men kanske kommer Miljöpartiet (MP), som i valrörelsen 2014 ville införa en tak över huvudet-garanti för EU-migranter, motarbeta planerna? Med tanke på senaste tidens svek mot den gröna ideologins grundvärden känns det dock inte omöjligt att MP en dag stödjer förslag om tiggeriförbud.

Shekarabis argumentation om att ”försvara och utveckla den svenska modellen” känns som en kuslig utveckling av politikerfloskeln ”se till verkligheten och ta ansvar”. Tage Danielsson gjorde, genom Lena Nyman i rollen som Kronprinsessan Victoria, ett statement om ”ansvarsfulla beslut” i filmen Sopor (från 1981). Det har följt mig sedan jag upprepade gånger såg filmen som liten.

”Är det dumt och barnsligt att vilja rädda framtiden? Nej! Är det klokt och vuxet att ge upp? Nej! Det är klart att man kan rädda en idiotisk utveckling som man själv har satt igång, det är ju bara att bli lite mindre idiotisk än förut.”

Samtidigt som SD:s politik genomförs av den rödgröna regeringen, med allianspartierna som flitiga draghästar, är dagstidningarnas framtid hotad. Omfattande nedskärningar har gjorts sedan länge, men när mediekoncernen Stampen, och nu även Mitt media, är i kris kan landsorterna snart vara utan fördjupande journalistik och relevant bevakning av lokala politiska beslut. Enligt journalisten Po Tidholm kan en sådan utveckling innebära att de gamla tidningsläsarna hänvisas till sociala medier, där nyheter blandas med skvaller och där faktagranskning helt saknas. Öppet mål för SD med andra ord, då deras politik endast framstår som trovärdig när en saknar koll på grundläggande fakta.

Allvarligt talat, step it up regeringen and be a RÖDGRÖNT alternativ! Nej, det är inte bara att knäppa med fingrarna så är allt löst. Men vi måste ju göra det vi kan för att lösa, inte förvärra, problemen.

Kom med förslag som skyddar de mest utsatta och som kräver att redan resursstarka delar sitt överflöd med de som inte ens har tak över huvudet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se