Stäng
blog-header
december 6, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Skippa klapparna i år och ge pengarna till en organisation som arbetar för att hjälpa människor på flykt. Foto: Erik Mårtensson/TT

Årets julklapp: Konsumtionsstopp

Alla vet att världen brinner. Fler människor är på flykt än någonsin tidigare.

Trots detta (eller snarare just därför) stänger Europa sina gränser, samtidigt som nationalismen och rasismen växer sig allt starkare.

Som om ingenting har hänt planerar vi i väst, världssamhällenas toppskikt och elit, för den stundande julen. Vi förväntas i vanlig ordning konsumera och ge bort skiten till någon som egentligen inte behöver prylarna. Trygga kurar vi ihop i våra för säsongen mysigt dekorerade hem och äter oss snuskigt mätta på oändliga mängder mat (vilken vi sedan kastar hälften av i stressen och utmattningen).

Missförstå mig rätt, egentligen älskar jag julen och konsumtionshetsen är jag knappast beskonad från. Under de senaste åren har det dåliga samvetet dock vuxit sig starkt och det med rätta. Vi kan inte fortsätta leva som om världen runt omkring oss inte rasar samman. För det gör den.

Julklappspengarna gör så mycket mer nytta hos organisationer som hjälper människor på flykt och/eller utsatta romska EU-migranter. Det är idioti att lägga dem på något annat.

Ägnar jag mig åt att sprida propaganda nu? Ja, I guess so. Och jag står för vartenda ord.

Nedan listar jag några av de organisationer som hjälper människor på flykt. Se det som en lista där ”Årets julklapp” kan införskaffas. Varsågoda!

Refugees welcome Sverige

RFSL Newcomers

UNHCR

Tatenda movement

Röda korset

Rädda barnen

Amnesty International

Crossroads

Ingen människa är illegal

Läkare i världen (MR-gruppen)

Svenska kyrkan

Vänsterpartiets fristadsfond

UNICEF Sverige

Läkare utan gränser

PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete)

SOS Barnbyar

Radiohjälpen

Sök på Politism.se