Stäng
blog-header
februari 14, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Första maj-demonstration i Sverige 1890. Arbetarrörelsen slogs bland annat för åtta timmars arbetsdag, vilket skulle innebära större frihet för arbetarna. Foto: SCANPIX/TT

Arbetarna införde demokrati – inte kapitalismen

I söndagens avsnitt av Idévärlden i SVT avhandlades ämnet kapitalism och Kajsa Ekis Ekman, författare och journalist, var inbjuden att ge sin syn på hur det kapitalistiska systemet fungerar.

En procent av Sveriges befolkning är kapitalister (”den störste heter Wallenberg och äger 40 procent av börsen”), förklarade Ekman. Två procent är VD:ar, styrelseordföranden och högre chefer. Sex procent är företagare med få anställda. 90 procent är lönearbetare, vilka inte äger produktionsmedlen utan säljer sin arbetskraft.

Kapitalet koncentreras med tiden till ett fåtal och i dag äger en procent av jordens befolkning lika mycket som 57 procent. Utsugning alltså.

Kajsa Ekis Ekman vill att ekonomin demokratiseras. Varför ska ett fåtal personer kunna göra stora vinster på det arbete 90 procent av befolkningen utfört? Om den härskande klassen inte längre tillåts roffa åt sig av vinsten så frigörs stora andelar resurser vi alla kan dela på.

Ekis Ekmans teorier fick mothugg av opponenterna Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi och Mattias Svensson, liberal skribent.

Svensson ansåg att de flesta människor väljer lönearbete eftersom de tycker att det är tryggare att ha en fast inkomst avtalad.

”Du kan lägga hela ditt yrkesliv på en idé som i slutändan kanske inte blir någonting och plocka hem din lön i slutet av varje månad i alla fall, för att någon annan har tagit den ekonomiska risken. Kapitalismens roll är att ta en risk och ligga ute med pengarna”, menade han.

Det är ju ingen som tvingar någon att ta ett visst jobb, fortsatte Svensson och mina ögonbryn letade sig långt upp i hårfästet. Har han helt missat rapporterna om ökande klyftor, de borgerliga politiska förslagen om låglönejobb, problemen för nysvenskar att få jobb på grund av fördomar som gör att läkare får köra taxi?

Även Möllerström argumenterade sig varm för en kapitalistisk världsordning och återkom flera gånger till Berlinmuren och de som dödats när de försökte ta sig från kommunistiska Öst till kapitalistiska Väst (all antikapitalism är tydligen att likställa med kommunism och diktatur).

”I de fall där människan försökt införa alternativ till kapitalismen så har det slutat med att människor blir instängda, dödade, att det inte finns mat (…) Den teknik vi har, den medicin vi har hade inte varit möjlig utan kapitalism”, konstaterade Möllerström.

En kan undra vad människor i fattiga delar av världen, som inte kan ta del av mediciner för sjukdomar som går att bota – eftersom läkemedelsföretagen inte tjänar tillräckligt stora pengar på det – tycker om ett sådant resonemang.

Det slår mig hur ensam Ekis Ekman blir i studion, bredvid de två kapitalistvurmande debattörerna och den mesiga programledaren som återkommande likställer kapitalismkritik med kommunism och ibland tycks heja på opponenterna.

Idévärlden skulle tjäna mycket på mer djupgående diskussioner, där tänkare ges utrymme att samtala på allvar. Alltså: inte kleta etiketter i pannan på varandra eller känsloladdat dra paralleller till forna diktaturer.

Hatten av för Ekman som ändå mötte de infekterade pikar som kastades mot henne och besvarade märkliga snedtolkningar om vad kapitalismen har gett samhället (antibiotika och demokrati, enligt opponenterna, kort sammanfattat).

”Antibiotikan vill jag tacka vetenskapen och forskningen för (…) Det är absolut inte så att bara för att några få procent får göra vinst så har vi automatiskt demokrati. Snarare tvärtom. Det är arbetarna och inte kapitalisterna som har infört demokratin (i det kapitalistiska systemet)”, slog Ekis Ekman fast.

Kan någon, med hedern i behåll, påstå något annat?

Sök på Politism.se