Stäng
blog-header
december 20, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
I söndags hölls en manifestation på Mynttorget i Stockholm, för att uppmärksamma de civila som faller offer för kriget i Syrien. Foto: Pontus Lundahl/TT

2016 har varit ett skitår – här hittar du inspiration inför 2017

Vad ska en skriva om 2016, som har varit ett riktigt skitår på så många sätt:

Stängda gränser för flyktingar, fortsatt högervridning inom Socialdemokraterna, ett fullkomligt urholkat Miljöpartiet med makttörstande ledning, USA-valetLöfvens besked om hårdare tag mot de rumänska och bulgariska tiggarna och nu så sent som i går i Berlin vad som ser ut som ännu ett terrordåd.

Anna Kinnberg Batras jultal nyligen piggar knappast upp. Det ska bli ”slut på fuskande bidragstagare som utnyttjar systemet”, bland mycket annat inhumant… (Har Moderaterna missat rapporterna om utskrivningar från Försäkringskassan och husarrest för de som är i behov av personlig assistans?)

Vi är många som undrar varför de rikaste kommer undan med överföring av skattemedel till skatteparadis samtidigt som en (så kallad) socialistisk regering jagar utsatta, utförsäkrade och utsvultna. Det är rent ut sagt obehagligt.

Men det går att göra annorlunda och det enda som saknas är viljan.

2016 har också – som väl är – bestått av engagemang och solidaritet.

Många har gått samman för att protestera mot rasism, transfobi och orättvisor. Volontärer har mött (och möter fortfarande) upp nyanlända vid hamnar och tågperronger. Folk har öppnat sina hjärtan, sina hem, plånböcker och kylskåp för att hjälpa medmänniskor i nöd. Aktivister har tagit sig till grekiska ön Lesbos för att hjälpa de tusentals som flyr Syrien i rangliga båtar.

För bara några dagar sedan hölls en manifestation på Mynttorget nära riksdagshuset i Stockholm, för att sända en signal till Syriens folk att de inte är bortglömda och för att uppmana svenska politiker att agera.

Det är väl här någonstans hoppet kommer in. Trots (eller på grund av) många makthavares skamliga beteenden runtom i världen växer en motkraft. Eller motrörelse, som Gudrun Schyman, kallar den. I Efter tio med Malou von Sivers för några veckor sedan menade Schyman att denna rörelse tar spjärn mot den negativa utvecklingen och lyfter ett annat budskap.

”Ett budskap som inte handlar om att ta makt. Utan som handlar om att samhället måste bygga på öppenhet, kunskap, relationer, kärlek”, sa partiledaren och syftade på alla dem hon möter ute i landet under mellanvalsturnén för Feministiskt initiativ (Fi).

Visst är det lätt att tappa modet när hatet växer och politiker allt oftare tycks benägna att töja på moralen. Det är OKEJ att tappa orken lite då och då. Samtidigt behöver inspirationsbanken fyllas på allt oftare när verkligheten blir tuff att ta in.

Jag inspireras ofta av Schyman och hennes orubbliga tro på människans förmåga att älska. Att se ljuset i mörkret har nog sällan varit så angeläget som nu.

Därför, kära medaktivister, har jag sammanställt en motståndslista som jag hoppas ska inspirera till fortsatt (om inte utökad) kamp 2017! ”Go guuurls!” heter den och består av en salig blandning kreatörer, aktivistgrupper och projekt som bjuder på skamlöst motstånd mot all djävulskap som pågår.

God Jul och Gott Nytt. Nästa år är det nya tag som gäller.

Då jävlar får vi hatet på fall!

Go guuurls! (När människor går samman växer hoppet):

Bianca och Tiffany Kronlöf använder humorn som vapen

Funkisaktivister i hela landet gick man ur huse mot indragen assistans

Transaktivister ockuperade Socialstyrelsen nyligen

Gudrun Schyman står fast vid sina ideal och tror på en ljusare framtid

Komikern Shanthi Rydwall Menon ger patriarkatet välförtjänt motstånd

Rossana Dinamarca står stadigt upp för alla människors lika värde

Antirasistisk motdemonstration samlade många engagerade aktivister

Fi samlade röster från svenska Black lives matter-rörelsen

Jag själv har gjort sketcher om världsläget under hösten för Politism

Refugees welcome Sweden har dokumenterat flyktingarnas egna berättelser

Om bloggen

Aleksa Lundberg är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se