Stäng
blog-header
april 24, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Annika Af Klercker/SvD/Scanpix

Vittnesmål från den otrygga arbetsmarknaden

Elin har 15 sekunder på sig att svara när hennes jobb skickar ett sms med erbjudandet om att jobba. Sedan skickas sms:et vidare till nästa person på listan.

Hon tillhör företagets sms-tjänst, som går ut på att företaget skickar sms-förfrågningar om jobb på morgonen. Och då har hon alltså ett svarsfönster på 15 sekunder. Sedan är den chansen till jobb borta.

Under en period satt hon med mobilen klistrad i handen hela dagen, från klockan sju på morgonen, i hopp om att få ett jobberbjudande på sms.

Trots att hon har jobbat på samma företag inom handeln i fyra år, har hon inte fått ett fast jobb.

Så här ser Elins anknytning till arbetsmarknaden ut.

Hon säger att det är omöjligt att planera in något för fritiden, det finns inte möjlighet att våga chansa. Att leva så här kostade henne nästan hälsan vid flera tillfällen. Hon var nära på att gå in i väggen och fick sjukskriva sig.

Även Ayad har en otrygg anställning. Vissa dagar sov han med mobilen i handen, för att kunna ta just det där samtalet när han skulle bli inringd för att få jobba.

Ricky vill inte ”lägga näsan i blöt och fråga om rättigheter och skyldigheter” där han jobbar, eftersom han är otryggt anställd.

Det här är vittnesmål från livet som otryggt anställd, från några unga anställda inom handeln.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se