Stäng
blog-header
april 5, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Lisa Poole/TT

Vi ska inte bli en food-stamps-ekonomi

47 miljoner amerikaner, eller fler än var sjunde amerikan, levde på food stamps förra året. Det motsvarar 23 miljoner amerikanska hushåll, varav var fjärde beräknas bäras av en person som jobbar.

Food stamps, eller ett slags matkuponger, går till personer vars årsinkomst bedöms vara så låg att de inte kommer att gå runt utan ett tillskott från det offentliga. Dessa personer får ett kort, som en gång i månaden laddas på med en liten extra slant från staten att köpa mat för.

Totalt betalade skattebetalarna 76 miljarder dollar till food stamps förra året.

Att så många arbetande amerikaner lever på food stamps beror till stor del på att lönerna ofta är så låga att människor inte kan leva anständiga liv, trots att de jobbar. 10,6 miljoner amerikaner räknas som arbetande fattiga, vilket betyder att de inte får pengarna att räcka trots att de har varit i arbetskraften i minst 27 veckor, som arbetande eller som arbetssökande.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se