Stäng
blog-header
februari 17, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi måste hejda välfärdens tredje privatiseringsvåg

”Missa inte Maria Eriksson om nästa stora fråga i välfärdsdebatten: finansieringen”

Så löd en tweet från Timbros VD Markus Uvell på söndagen. Jag behövde inte läsa artikeln han länkade till för att veta vad den handlade om. Högern laddar för välfärdens tredje privatiseringsvåg.

Välfärdens första privatiseringsvåg beskrivs som att införa ett marknadstänkande i skattefinansierad offentlig verksamhet. Att skapa en kvasimarknad och ”leka affär med skattepengar” i skola, vård och omsorg.

Den andra vågen handlar om att privatisera utförandet av välfärdstjänsterna. Att släppa fram företag som tillhandahåller skola, vård och omsorg, men där tjänsterna fortfarande är finansierade med skattemedel.

Både den första och den andra vågen känner vi igen. Detta är Sverige idag.

Den tredje vågen går ut på att privatisera även finansieringen av välfärden. Det vill säga att vi ska betala ur egen ficka för vård, skola och omsorg istället för att vi finansierar det gemensamt genom skatter.

Tilläggstjänster inom hemtjänsten eller RUT-avdrag för privatundervisning (missvisande kallat läxrut) är bland de första steg vi har tagit åt det hållet. Och vi hör allt oftare debattörer från framförallt höger propagera för mer egenfinansiering inom välfärden. Manegen börjar krattas för den tredje vågen.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se