Stäng
blog-header
september 12, 2013
Agneta Berge, bloggare
Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Vad som återstår är att höja skatter

Nästa vecka lämnar regeringen budgetpropositionen för 2014 till riksdagen. Den sista budgeten inför valet 2014 och därmed potentiellt Alliansens, åtminstone för tillfället, sista budget.

För att motverka den höga arbetslösheten som biter sig fast (och med tanke på valåret?) så menar regeringen att det är dags att visa musklerna och lägga en mer expansiv budget än tidigare år. Regeringen räknar därför med ett reformutrymme på 25 miljarder kronor i budgeten.

Och ja, givet exempelvis vår höga arbetslöshet, bostadskris, underbemannade vård, våra låga lärarlöner med mera så är det motiverat med en expansiv budget. Men av allt att döma kommer regeringen att lägga en majoritet av reformutrymmet på skattesänkningar, varav ett femte jobbskatteavdrag står för lejonparten. Detta är med all sannolikhet inte den smartaste prioriteringen.

Fast enligt Konjunkturinstitutet har vi egentligen inte alls råd med ett reformutrymme på 25 miljarder i dagsläget. Eller rättare sagt, Jesper Hansson, Konjunkturinstitutets prognoschef, menade igår vid ett ”försnack” inför budgetpropositionen anordnat av LO, att vi skulle kunna ha råd med en sådan budget, om vi också fram till 2017 gör något (eller några) av följande:

  • Skriver ned överskottsmålet
  • Skapar en tillväxt i ekonomin som är betydligt starkare än de flesta bedömares prognoser (förutom bland annat Finansdepartementets), vilket skulle stärka statens intäkter
  • Stramar åt ekonomin och minskar de offentliga utgifterna, vilket i praktiken kan betyda sådant som urholkat värde på barnbidrag, a-kassa och statsbidrag till kommuner, lägre pensioner och sjukpenningsutbetalningar, eller lägre personaltäthet inom skola och vård
  • Höjer skatter

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se