Stäng
blog-header
maj 8, 2015
Agneta Berge, bloggare
Stefan Löfven (S). Foto: Jonas Ekströmer / TT

Socialdemokrater gör bäst i att vara socialdemokrater

För ett tag sen hörde jag ett livscoachcitat som löd ungefär ”du kan inte vara någon annan bättre än du kan vara dig själv”.

När jag läser om Johannes Karreth med fleras (2012) forskning om socialdemokratiska partiers vandring mot mitten och vilken effekt det har haft på deras valresultat, är det det citatet som ringer i huvudet.

Under 1990-talet började socialdemokratiska partier runt om i Europa röra sig mot en politisk mittenposition. Till en början verkade högersvängen ge bra betalt och många val vanns. Men framgångarna var kortlivade och sedan dess råder vad som snarast kan beskrivas som en socialdemokratisk torka.

Varför har det blivit så?

Med hjälp av enkätundersökningar från tidigt 1980-tal till 2010 i Tyskland, Sverige och Storbritannien har forskarna följt individers röstbeteende över tid. De konstaterar att i den politiska mitten råder volatilitet. Mittenväljare är ”swing voters”. Snarare än att karaktäriseras av lojalitet eller band till ett parti kan de gärna ändra vilka de röstar på från val till val.

På lite sikt verkar dessutom en del av de socialdemokratiska kärnväljarna vända sig bort från sossar de inte längre känner igen. Antingen röstar de på ett annat parti eller inte alls.

Med andra ord: direkt efter en högersväng verkar mittenväljare belöna socialdemokrater och kärnväljarna är kvar. Men på sikt är väljarna i mitten inga säkra kort, och de som brukade vara säkra sossekort verkar tröttna när partiet inte längre är vad det en gång var. 

För att se om resultaten beror på generella trender mot mindre partianknytning och lägre röstdeltagande testar forskarna hypoteserna mot Tysklands, Sveriges och Storbritanniens respektive moderata parti, men finner inget övertygande stöd för att dessa faktorer har påverkat deras valresultat.

Istället verkar socialdemokratiska partiers kräftgång i de senaste valen vara resultatet — och priset — för sossar som har försökt bli något de inte är.

Men är inte en mittenposition den som socialdemokraterna måste ta, om det är där väljarna finns? Kanske. Men enligt Karreth med flera (2012) är det inte i mitten de stora väljargrupperna finns i Sverige, utan de finns till höger och till vänster. Inte heller verkar det ha fungerat för tyska och brittiska socialdemokrater, som har en relativt större mittengrupp att försöka fånga.

Och vad har socialdemokraterna tänkt göra sen? När de går mot mitten, riskerar då inte hela fältet att förskjutas? Snävas då inte det politiska spektrumet av åt vänster? Om den nya mitten hamnar längre åt höger, vad gör de då? Fortsätter sin vandring?

Det är tid för Löfven och hans gäng att inse att de inte kan vara något annat bättre än de kan vara socialdemokrater.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se