Stäng
blog-header
mars 10, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Matt Rourke/Scanpix

Snygga tjejer och sköna killar

Har du funderat över hur du sist kommenterade en profilbild som tillhörde en kvinna på Facebook? Chansen är rätt stor att du använde ord som:

Snygg, snyggo, snygging, söt, cute, pretty, vacker, vackra, gorgeous, babe, gumman, finaste, puss, kram, älskar.

För ungefär så låter det i kommentarsfälten på 300 467 kvinnors sammanlagt 6 008 054 profilbilder på Facebook.

På 314 225 mäns sammanlagt 4 606 399 profilbilder på Facebook är det istället vanligast att kommentera med:

Hehe, haha, hahaha, hahahaha, lol, yeah, dude, bro, skön, skägg, WTF, gay, cool, stilig, awesome.

Det är sajten sexismdetector.com som har bett sina besökare logga in med sitt Facebookkonto, och på så sätt samlat information om besökarens Facebookvänners profilbilder med kommentarsfält. De vanligaste orden från kommentarsfälten är samlade i ordmoln. Eftersom sajtens grundare är svenska och sajten lanserades i Sverige, så är de flesta som har loggat in svenska, men även internationella Facebookkonton förekommer i statistiken.

Det krävs inget geni för att se att vi kommenterar kvinnors och mäns profilbilder enligt ett ganska klassiskt könsrollsmönster. Medan kommentarerna till kvinnors profilbilder mest handlar om hur de ser ut och stärker en typ av kvinnlighetsnorm, handlar kommentarer på mäns profilbilder mest om hur de verkar vara som personer — eller kanske hur väl de lever upp till manlighetsnormen.

Jag loggade in på sajten med mitt Facebookkonto för att se hur kommentarerna ser ut på mina Facebookvänners profilbilder, och fick precis samma mönster. Bortsett från att mina Facebookvänner som är män verkar uppfattas som snäppet roligare än snittet, för ett av de vanligaste orden var ”hahahahaha”. Alltså fem stycken ”ha”.

Mönstret i kommentarsfälten skulle kunna bero på att vi uppfattar och behandlar kvinnor och män olika, utifrån mallar och normer om vad som är kvinnligt och manligt. Som jag har skrivit om tidigare bedömer vi en och samma text olika beroende på om en kvinna eller man signerar den.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se