Stäng
blog-header
maj 15, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Richard Drew/Scanpix

Snabbmatsarbetare väntas strejka i 150 städer i USA idag

Det rör på sig allt mer i USA:s arbetskraft. Jag har tidigare skrivit om arbetare inom detaljhandeln och inom restaurangbranschen som har strejkat och protesterat mot de usla villkoren och låga lönerna.

Idag väntas tusentals arbetare på snabbmatsrestauranger gå ut i en endagsstrejk i 150 städer i USA. Stödjande protester väntas i 30 länder runt om i världen, från London till Bangkok och Buenos Aires.

Amerikanerna och arbetare inom snabbmatsbranschen världen över har tröttnat på den maktlöshet och fattigdom de tvingas leva i år efter år.

Den federala lägstalönen 7,25 dollar i timmen i USA är mycket låg. Det motsvarar en timlön på ungefär 63 kronor, och en månadslön på runt 11 000 kr före skatt för den som jobbar heltid, vilket många inte gör. Och i sommar kommer det att vara fem år sedan lägstalönen höjdes. I reala termer är den drygt två dollar lägre i timmen idag än på 60-talet.

Medianlönen bland arbetare på snabbmatsrestauranger är 8,94 dollar i timmen. Den inte går att leva ett anständigt liv på.

9,2 miljoner amerikaner är fattiga trots att de arbetar. Tillsammans med 1,4 miljoner som aktivt söker arbete, är dessa 10,6 miljoner amerikaner, eller 7,1 procent av arbetskraften, USA:s så kallade arbetande fattiga.

Det ger såklart allvarliga sociala konsekvenser. Ojämlikheten och utsattheten växer.

47 miljoner amerikaner, eller var sjunde amerikan, levde på food stamps förra året. Det är ett slags matkuponger som är ett bidrag från staten till personer som inte har råd att sätta mat på bordet. År 2010 fick 37 miljoner, varav 14 miljoner var barn, mat från organisationen ”Feeding America” och deras matbanker.

Istället för att betala anständiga löner, tipsar jättar som McDonald’s och Walmart sina anställda om att bryta maten i mindre bitar för att få den att räcka längre och om att donera mat till sina fattiga kollegor.

Samtidigt håvar Walmart in mångmiljarbelopp varje år på food stamps — som deras fattiga anställda använder i deras butiker för att handla mat.

Det är så makalöst fräckt.

Men de lågavlönade arbetarna står inte ensamma. Över 600 nationalekonomer i USA har skrivit på ett öppet brev som kräver att den federala lägstalönen höjs i USA och president Barack Obama jobbar för att lägstalönen ska höjas till 10,10 dollar i timmen.

Förhoppningsvis går strejken av stapeln som planerat idag. Det blir i sådana fall en av de största i modern tid i USA och en milstolpe för amerikansk arbetarrörelse.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se