Stäng
blog-header
maj 14, 2014
Agneta Berge, bloggare
Thomas Piketty. Foto: Emmanuelle Marchadour/TT

Piketty — en lästipslista

Kanske har ni hört namnet Thomas Piketty.

Om inte så lär ni få göra det framöver.

Han är den franske ekonomen som har skrivit boken ”Capital in the twenty-first century” och som har orsakat ett mindre jordskalv inom ekonomkåren och bland opinionsbildare. Tack vare hans forskning har den växande klyftan mellan fattiga och rika på senare tid fått sällan skådad uppmärksamhet. Framförallt i USA, men allt mer även i Sverige.

För den som vill fördjupa sig i det som inte bara kommer att bli årets snackis i Almedalen (Piketty gästar både LO-ekonomernas seminarium och Socialdemokraternas ekonomiska seminarium), utan också i det som alla som vill förstå hur samhället formas kommer behöva förhålla sig till en tid framöver, ges här en kort introduktion följt av en lista med lästips.

Vad Piketty och hans internationella nätverket av forskare har gjort är att ägna åratal åt att samla taxeringsdata som spänner över sekler och kontinenter. Resultatet är en omdaning av vad vi vet om utvecklingen av inkomster, förmögenheter och ojämlikhet.

Fokus bland ekonomer och politiker har under en tid varit att skapa tillväxt, men inte att fördela den. Så länge vi har tillväxt, kommer den till slut alla till del, har det hetat. Inkomsterna ”sipprar ner” från toppen.

Men verkligheten som Piketty beskriver — vår verklighet — är en där toppen har dragit iväg, medan resten har lämnats kvar. Allt mer av de samlade inkomsterna har hamnat hos de redan förmögna — och där har de stannat. Kapitalet är koncentrerat i händerna på några få och bara växer.

Världskrigen, depressionen i USA, och den därpå följande politiken förstörde mycket av de samlade förmögenheternas värde och ritade om samhällsbilden. 1800-talets enorma skillnader krympte avsevärt. Under mitten av 1900-talet kunde en medelklass och välfärdsstater växa fram.

Vi har trott att en ny bestående samhällsordning har varit på plats. En av hög jämlikhet och tillväxt, där varje generation får det bättre än den förra och där studier och hårt arbete är en säker väg till välstånd.

Piketty menar istället att perioden som västvärlden upplevde under efterkrigstiden var ett historiskt undantag. Kapitalmarknaderna har globaliserats och avreglerats. Skatter på sådant som arv, fastigheter, toppinkomster och bolag har sänkts eller försvunnit och tillväxten i västvärldens ekonomier har dämpats. Och sedan 80-talet växer klyftorna.

Enligt Piketty är vi på väg mot en tid när förmögenheterna växer och koncentreras allt mer. När det lönar sig bättre att äga än att arbeta. När klyftorna närmar sig 1800-talets nivåer och kan hota en fungerande demokrati. Extrem ekonomisk makt i händerna på några få kan nämligen ge extrem politisk makt i samma händer. Den makten kan användas för att försvara ens förmögenheter och gynna egenintressen, snarare än det gemensamma intresset.

För att hindra denna utveckling föreslår Piketty en rad åtgärder. Den som rönt störst uppmärksamhet är förslaget om en global progressiv skatt på nettoförmögenheter. Men Piketty lyfter även skatt på sådant som arv och fastigheter, en ökad progressivitet på skatten på superhöga arbetsinkomster, satsning på utbildning och trygga pensioner. Han understryker också att alla steg vi kan ta mot ökad transparens i de globala kapitalmarknaderna och mot att bekämpa skatteparadisen är viktiga.

Lästips på svenska

Nationalekonomerna Jesper Roine och Daniel Waldenström har tagit fram den data över Sverige som ingår i Pikettys bok och  databas. Båda skriver på den alltid läsvärda bloggen Ekonomistas. Om Piketty har de där

Nationalekonomen Jonas Vlachos har på samma blogg

Författaren Katrine Kielos har gjort en bokanmälan i Dagens Nyheter och undertecknad har skrivit en understreckare i Svenska Dagbladet.

Kortare texter med politiska tolkningar har skrivits på Aftonbladets ledarsida här, här, här, här och här.

Sveriges Television har dessutom intervjuat Piketty, för den som hellre lyssnar än läser.

Lästips på engelska

Trots att den engelska versionen av Pikettys bok kom först i mars i år har redan oerhört mycket skrivits om honom i framförallt USA. Här är ett axplock av några av de större ekonomernas och skribenternas recensioner.

Och en video från ett seminarium i USA där Piketty själv presenterar sin bok, med kommentarer från Paul Krugman, Joseph Stiglitz och Branko Milanovic.

Databas online

Pikettys data för inkomstandelar för olika toppgrupper i fördelningen finns tillgänglig för 27 länder online i databasen World Top Income Database.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se