Stäng
blog-header
juli 2, 2015
Agneta Berge, bloggare
Foto: Andres Kudacki/TT

Nu tystas spanska folket

Juni blev till juli och de spanska klockorna ställdes tillbaka mer än 40 år i tiden.

Jag ville inte tro det och tårarna rann. Av frustration och skräck. Trots folkets, oppositionens, organisationers och omvärldens protester trädde igår Medborgarskyddslagen (Ley de la seguridad ciudadana) i kraft.

Jag har vetat att den låg på förslag. Jag skrev om det i slutet av 2013. Jag har vetat att beslut har tagits för att anta lagen. Nathalie Mark skrev om det här på Politism ett år senare.

Ändå gick ilningar genom min kropp.

Medborgarskyddslagen. Ja, det är så det styrande partiet Partido Popular kallar den. Ordning, trygghet och social samvaro handlar det om, säger de. Men vad de egentligen vill är att tysta ett folk. För vad lagen går ut på är att bötfälla olika typer av protester och missnöjesyttringar med mellan 100 och 600 000 euro.

Vi tar det igen: utövningar av rätten att organisera och yttra sig kan bötfällas med uppåt sexhundratusen euro. Över fem miljoner kronor.

Folket kallar den munkavlelagen.

Det är nästan overkligt att vi sedan igår har ett EU-land som kan ge en person eller en organisation över fem miljoner kronor i böter för att exempelvis ha en oanmäld demonstration vid någon infrastruktur som anses vara ”kritisk”. Som kan bötfälla med 30 000 euro, eller över 250 000 kronor, för en manifestation framför kongressbyggnaden eller senaten. Eller om en person har på sig en polisdräkt på ett sätt som kan lura andra att tro att hen är en riktig polis. Eller filmar och fotar poliser och använder materialet på ett sätt som kan ”hota polisers personliga integritet” (som att sprida bilder på deras övervåld). Eller bara skapar oordning ute på gatan.

Totalt står 44 olika ”brott” på listan.

I praktiken blir de flesta av dessa aktiviteter omöjliga att ägna sig åt för den som inte är stenrik. Och det är det många spanjorer som inte är.

Inte mer än fyrtio år har gått sedan Spanien frigjorde sig från Francisco Francos fascistdiktatur. Landet är en ung demokrati. Mariano Rajoy och hans Partido Popular har nu visat att den också är mycket skör.

Och nu blöder den. Nu bär det spanska folket munkavle.

Grunden till lagen är de många protester som varit i Spanien de senare åren. Och de har onekligen varit många. Bara år 2012 hölls fler än 44 000 manifestationer.

Arbetslösheten är skyhög, lönerna sjunker och fattigdomen växer. Det spanska folket har fått betala ett högt pris för den senaste ekonomiska krisen och för den åtstramningspolitik som har förts i dess kölvatten. Och de har gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje. De har organiserat sig för att engagera sig i sitt land och sin demokrati.

Genom att mena att protesterna inte har varit fredliga presenteras den nya lagen som ett skydd för medborgarna. Men Spaniens polischef Ignacio Cosidó sa redan 2013 när lagen först lades på förslag att demonstrationerna överlag har varit exemplariska. Över 80 procent av spanjorerna vill enligt en opinionsundersökning att lagen ändras eller helt dras tillbaka. Bara sju procent tycker att den är bra som den är.

Premiärminister Rajoy har inte tagit fram den här lagen för att skydda medborgare i allmänhet. Han har tagit fram den för att skydda sig själv och sitt Partido Popular. Som ironiskt nog betyder ”folkets parti”.

Men istället för att lyssna på ett folk som bär åtstramningens bördor, vill regeringen tysta det. Istället för att angripa sjukdomen, angriper man symtomen.

I höst är det allmänna val i Spanien. Med munkavlelagen kan Partido Popular systematiskt hindra protester och andra missnöjesyttringar mot deras politik. De kan försvåra för oppositionen och för folket att mobilisera sig och demonstrera.

Det kan bli riktigt rysligt.

Och munkavlelagen, ja, den kommer inte att ha längre liv än den nuvarande konservativa regeringen. Oppositionen har nämligen lovat att dra tillbaka den om det spanska folket väljer att ge dem regeringsmakten.

I höst är det slaget om den spanska demokratin som rasar.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se