Stäng
blog-header
februari 11, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Leif R Jansson/TT

När facket försvagas, försvagas kvinnorna

Den fackliga organisationsgraden (andelen löntagare som är anslutna till ett fackförbund) har sjunkit ännu ett år bland arbetare. Särskilt är det arbetare inom privat tjänstesektor, och framförallt hotell- och restaurangbranschen, som försvagas. Och där är de flesta som arbetar kvinnor.

Faktum är att den fackliga organisationsgraden har sjunkit i tjugo års tid, från att ha varit i genomsnitt 85 procent år 1993, till att den förra året var 70 procent i genomsnitt (tjänstemän har högre organisationsgrad än arbetare, som diagrammet nedan visar).

Diagram 1. Facklig organisationsgrad uppdelad på arbetare och tjänstemän år 1990, år 1993 samt år 1999-2013 (procent, bruten axel)

facklig organisationsgrad

Källa: Kjellberg (2014)

Ett antal trender bidrog till att den fackliga organisationsgraden sjönk med i genomsnitt en procent per år från 1993 till 2006.

En sådan trend är att visstidsanställningarna har ökat i omfattning. Och dessa personer är anslutna till facket i lägre utsträckning än de med en tillsvidareanställning. Kanske för att det är svårare att känna tillhörighet till sin arbetsplats eller bransch som visstidsanställd, eller för att personen faktiskt kanske byter bransch efter att visstidsanställningen upphör.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se