Stäng
blog-header
augusti 13, 2015
Agneta Berge, bloggare
Ett parti som inte klarar att formulera någon annan politik än jobbskatteavdrag och försämrad anställningstrygghet. Foto: Marcus Ericsson / TT

Moderaternas nya ”jobbförslag” är samma gamla skattesänkning

Det nya utanförskapet ska brytas. Det hälsar de gamla nya Moderaterna på DN Debatt i dag.

Att ens kalla något för ett utanförskap är vrickat, om ni frågar mig. Det är en tankeram jag avskyr.

Men nu vill Moderaterna alltså definiera ett nytt sådant. Det gamla utanförskapet handlade enligt dem om arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade. På ett ungefär. Den exakta definitionen av de ”utanför” är alltid lite oklar varför begreppet dessutom är svårt att använda i en seriös analys.

Det nya utanförskapet handlar i stället om unga med lite utbildning och utrikes födda.

Hur många rör det sig om? Vad är egentligen problembilden? Hur ser detta ”utanförskap” ut? Vad har orsakat det? Vilka är behoven?

Nä, om detta får vi inte veta något. Det nya utanförskapet varken siffersätts eller orsaksbeskrivs.

Men det löses.

Bland annat genom vad Moderaterna kallar ett förstajobbet-avdrag. Det är ett avdrag på skatten för alla löntagare. Som ett sjätte jobbskatteavdrag alltså. Och inte något för enbart dem som får sitt första jobb.

Att det ändå kallas förstajobbet-avdrag är för att betoningen, enligt Moderaterna, ligger på låga inkomster.

Det hela är lite rörigt eftersom ett första jobb kan man få högt upp i lönetrappan och ett låglönejobb kan man ha hela livet.

Det hela blir ännu lite rörigare eftersom de största skattesänkningarna i kronor räknat faktiskt går till dem med högst inkomster. Precis som med ett vanligt jobbskatteavdrag alltså.

Så trots att de faktiska effekterna av de fem tidigare stegen i jobbskatteavdraget är direkt omöjliga att utvärdera på ett trovärdigt sätt är det alltså samma sak Moderaterna har i åtanke. Igen. För 9 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter.

Och Moderaterna har fler vapen än så i sin arsenal. Det nya utanförskapet ska också lösas genom en ny otrygg anställningsform. Den heter (ni kan nog gissa det här) förstajobbet-anställning.

Det är en tidsbegränsad anställningsform som kan vara i upp till 18 månader. Den ska innehålla vissa utbildningsinslag och arbetsgivare utan kollektivavtal får gärna vara med.

Och här blir jag nyfiken. Om en person har haft ett sommarjobb som 16-åring, blir hen diskvalificerad från denna anställningsform då? Eller om hen tog ett par jobbpass i ett callcenter? Om hen avslutade en provanställning tidigt som 20-åring för att hen vantrivdes på jobbet? Eller om hen tog ett kort vikariat som sitt första jobb när hen kom till Sverige?

I sådana fall kan Moderaterna riskera att skapa incitament för unga och utrikes födda (om nu den här anställningsformen bara riktar sig till dem, eller till alla??) att inte ta sommarjobb och vikariat, och på så sätt skaffa sig viktig arbetslivserfarenhet, för att de i stället vill ha chans att ta sin förstajobbet-anställning.

Och om Moderaterna inte diskvalificerar folk från en förstajobbet-anställning om de redan har haft ett första jobb (vilket är mer troligt, särskilt med tanke på hur förstajobbet-avdraget ska tillämpas), ja då är detta bara ytterligare en otrygg anställning som vem som helst kan få.

Kanske är det till och med en förlängd version av den 12 månader långa provanställning som Moderaterna tidigare har tagit ställning för. Utan begränsningar kring ålder eller var man ska vara född (eller något annat som gör att man kvalar in i gruppen ”det nya utanförskapet”).

Det vore att skapa inlåsningseffekter och trögrörlighet på arbetsmarknaden. För vem vill byta jobb om det är 18 månader av provanställningar man har att vänta?

Oavsett är det, såklart, en försvagning av en redan försvagad arbetskraft.

Det är inte otrygga anställningsformer vi har brist på i Sverige. Inte heller är det avsaknaden skattesänkningar för alla som redan har jobb, framförallt de högavlönade, som är kännbar.

Det är bristen på jobb – och goda sådana – som är problemet.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se