Stäng
blog-header
december 11, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Pontus Lundahl/TT

Minns ni alla gånger Ulla Löfven har talat ut?

I veckan föreslogs Anna Kinberg Batra att efterträda Fredrik Reinfeldt som moderaternas partiledare. Väljs hon på partiets extrastämma i januari (vilket allt talar för) blir hon de borgerliga partiernas statsministerkandidat.

Hon är därmed en av Politikersveriges allra mäktigaste personer. Ja, till och med en av Sveriges mäktigaste alla kategorier.

Om ni tycker att hennes ena efternamn låter bekant kan det bero på att hon och komikern David Batra är gifta. Aftonbladet intervjuade på onsdagen hennes man med inramningen att han *talar ut* om hur det är att vara gift med en toppolitiker och i artikeln kallas Kinberg Batra för ”komikerns fru”.

”Hur är det hemma just nu?” frågade Aftonbladets reporter David Batra.

Visst, det finns en kändislogik här. David Batra är ett eget namn.

Men att kalla en av Sveriges mäktigaste politiker för ”komikerns fru” och insinuera att det måste finnas en ”missnöjd manlig partner” där hemma är bara ett sexistiskt magplask.

Minns ni alla gånger Ulla Löfven, gift med Sveriges statsminister, har talat ut i kvällspressen om samma fråga?

Inte jag heller.

En man som är toppolitiker förväntas inte ha en ”missnöjd kvinna” där hemma. Det är inte ens något man reflekterar över. Om han har en kvinna som partner, spelar inte hennes karriär roll när hans är i fokus. För en kvinna, däremot, blir genast hennes eventuella man en person att spegla henne genom. Hennes framgångar bedöms på basis av hur hon har det på hemmaplan.

Fråga gärna Kinberg Batra varför hon står för en politik som kastar ut över 1000 personer i månaden i snitt från sjukförsäkringen nästa år. Som väljer att inte höja taket i a-kassan, så att arbetslöshet fortsätter att innebära fattigdom och oro för allt för många. Fråga vad hon ska göra med alla moderata kommunpolitiker som väljer att samarbeta med det rasistiska partiet Sverigedemokraterna.

Men allvarligt talat. Ge fan i att be hennes partner tala ut om hur det egentligen känns att leva med en kvinna som är toppolitiker.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se