Stäng
blog-header
mars 18, 2016
Agneta Berge, bloggare
Chiles president Michelle Bachelet. Foto: Luis Hidalgo/TT

Min kursare här i Chile har fått sparken

Eftersom i går var kollektivavtalets dag så vill jag återge en bit av en konversation som jag då hade med en chilensk man som jag läser en kurs med här i Chile. Det lät ungefär så här:

Han: ”Jag jobbade min sista dag i dag, har fått sparken. Men min arbetsgivare informerade mig för en vecka sen!”

Jag: ”Va? En vecka sen?!”

Han: ”Ja jag vet! Vanligtvis får man ju gå på dagen!”

Jag: ”…?!?!”

Han: ”…?”

Jag: ”Men det är ju galet. Hur kan ni inte få mer uppsägningstid? Fick du åtminstone förhandla om uppsägningen, om det verkligen var du som borde gå och så, typ med hjälp av facket?”

Han: ”…?”

Jag: ”…”

Han: ”Alltså. Nej, det förhandlas inte. Jag fick inte förhandla. Vi får inte ens vara med i facket. Vi som är välutbildade och har tjänstemannajobb.”

Jag: *har tappat hakan*

Han: ”Du vet, en del som har arbetarjobb kan vara med i facket. Men inte de som har mer kvalificerade tjänstemannajobb. Du får sparken om du försöker gå med i facket eller starta en fackklubb. Och företaget får inga repressalier för det.”

(Å andra sidan har Chile ett system där arbetsgivare måste betala exempelvis en månadslön per år man har arbetat för företaget när man blir uppsagd (i alla fall för vissa tjänster), vilket, av det lilla jag har fått förstå om det, verkar vara dyrt och ineffektivt.)

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se