Stäng
blog-header
mars 9, 2015
Agneta Berge, bloggare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Med rätt kontrollvariabler blir vi jämställda

8 mars har lämnat oss för denna gång och lönegapet mellan kvinnor och män är kvar.

Men inte så länge till — om det fiffiga förslaget i detta inlägg blir verklighet.

I förra veckans Debatt i SVT sa Ebba Busch Thor, partiledarkandidat för Kristdemokraterna, så här på temat jämställda löner:

”Vi har en oförklarbar skillnad på nästan sex procent fortfarande. Det är ett stort misslyckade för Sverige och som vi behöver sätta hårdare verktyg mot.”

Hon menade vidare att:

”Även när man rensar för olika yrkeskategorier, ålder, erfarenhet och utbildning så finns det fortfarande ett lönegap i Sverige. Det kan bara förklaras med att det faktiskt är könet som har varit avgörande för att kvinnan har fått den lägre lönen och för att mannen har fått den högre lönen.”

Denna så kallade oförklarade löneskillnad är det stora jämställdhetsproblemet enligt Busch Thor. Det är här politiska åtgärder krävs.

Samma sak har den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson sagt. Hon anser att den relevanta siffran inte är att en kvinna tjänar i snitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man över ett arbetsliv, eftersom det speglar faktiska skillnader i arbetstider, yrken med mera.

Istället tycker Abrahamsson att siffran  870 000 kronor är den vi bör diskutera. Det vill säga, den skillnad i lön över ett arbetsliv som just det oförklarade lönegapet orsakar.

Även Svenskt Näringsliv verkar vara inne på detta spår. I en kommentar till Jämställdhetsbarometern som LO släppte förra veckan är det just det oförklarade lönegapet på knappt sex procent man vill snacka om. Malin Sahlén, ekonom på tankesmedjan Timbro, menar att det är orättvist att jämföra deltidslöner med heltidslöner.

Och det är i samma anda som Hanne Kjöller på DN:s ledarsida nyligen konstaterade att arbetstid faktiskt inte är samma sak som kön. Att den som betalar in mest till pensionen också får ut mest är bara rättvist!

För att bli av med det oförklarade lönegapet föreslår Busch Thor att följderna för den som lönediskriminerar måste svida mer än idag. Medlingsinstitutet är dock tydliga med att oförklarad inte är samma sak som osaklig. Det vill säga, vi vet inte om detta gap beror på diskriminering eller inte.

Abrahamsson, å sin sida, tror att gapet bäst stängs genom att kvinnor sätts i hård löneförhandlingsskola.

Jag föreslår härmed ett tredje alternativ till hur vi kan bli av med oförklarade löneskillnader en gång för alla: att vi skapar bättre kontrollvariabler till den statistiska analysen.

För säger man som ovan nämnda gäng — att det räcker med att statistiskt förklara en orättvisa för att den ska försvinna — då kommer detta lösa alla problem.

Ser man förklarad löneskillnad som ett mått på graden av jämställdhet (istället för, säg, ett mått på hur mycket av löneskillnaden vi kan förklara (som är något annat än försvara)), ja, då är det ju bara att skaffa bättre data och statistiska metoder, så blir vi helt jämställda.

Med rätt kontrollvariabler slipper vi alltså det problematiska med att så många kvinnor jobbar deltid och att det mest beror på att arbetsgivaren inte erbjuder dem heltid. Då skulle vi inte längre ligga vakna om nätterna för att kvinnors kroppar ofta går sönder om de försöker jobba fler timmar eller ett helt arbetsliv, eller för att de är sjukskrivna och hemma med barn betydligt mer än män. Ja, då vore vi bara en tangenttryckning ifrån att allt som är kvinnligt värderas lika högt som allt som är manligt.

Poff så gick de kvinnliga fattigpensionärerna upp i rök!

Borta vore behovet av höjda skatter för att finansiera ökad bemanning inom vården, högre ambitionsnivå för kvinnors arbetsmiljö eller bättre löner i offentlig sektor. Det skulle inte vara nödvändigt att staten gick in och gav kvinnor mer makt över sina anställningsvillkor eller gjorde föräldraförsäkringen individuell. Eller att med en enda frisk skattepeng göra kvinnors liv på äldre dagar lite mer anständiga.

Fiffigt va!

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se