Stäng
blog-header
december 5, 2014
Agneta Berge, bloggare
"Bråkig", enligt Passion for Business. Foto: Pontus Lundahl / TT

Mäktiga män och bråkiga kvinnor

Ända sedan affärstidningen Passion for business nyligen utsåg ”Sveriges bråkigaste kvinnor” har något skavt i mig.

Priset har delats ut i sju år och går till kvinnor som ”bryter ny mark inom framförallt näringsliv, företagande, politik, kultur och ledarskap”. Själva namnet på priset är en ”ordlek med grundaren Anna Bråkenhielms efternamn”.

Antagligen är kvinnorna som utses djupt intelligenta och målmedvetna. De tar nog stort utrymme, är bestämda och får sin vilja igenom. Kanske har de varit obekväma och tagit risker.

Det är viktigt att lyfta sådana framgångsrika kvinnor och ge andra kvinnor förebilder.

Men att kalla dem bråkiga? 

Att ta fajter, att orka och våga kämpa, är bra. Det är dessutom mycket möjligt att dessa kvinnor faktiskt har tvingats ta i mer än en man som åstadkommit motsvarande framgångar, eftersom kvinnor stöter på mer motstånd och hålls tillbaka mer än män.

Jag inser också att det kan finnas en omvänd kausalitet här. Precis som alla andra är jag del av den värdediskriminerande struktur som upphöjer det manliga och nedvärderar det kvinnliga. En möjlig mekanism i detta kan därför vara att jag själv laddar ett ord som används om kvinnor med något negativt på ett annat sätt än om ordet hade använts om en man.

Men jag kan ändå inte komma ifrån känslan att en man som hade åstadkommit motsvarande framgångar hade kallats mäktig. Skicklig och inflytelserik. Företagsam, kanske.

Att kalla den kämpande komponenten i en kvinnas framgång bråkig är att ytterligare ladda bilden av en kvinna som ställer krav med känslan av att hon är jobbig. Det är att också att fokusera på detta i hennes agerande snarare än hennes intelligens och skicklighet.

Dessutom förstärker det idén om att det är så här det ska vara. Att det är kvinnan som ska tvingas kriga dubbelt så hårt som en man, i stället för att det är männen som ska flytta på sig. I stället för att det är systemet det är fel på.

Språket är ett maktmedel. Det påverkar vår förståelse av världen och sätter ramarna för vad som är enkelt och svårt att tänka.

”Sveriges bråkigaste kvinnor” belönas i slutändan för sina goda resultat. Ordlek i all ära – men varför inte bara kalla framgångsrika kvinnor för precis vad de är?

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se