Stäng
blog-header
mars 23, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommunalarbetarens granskning av hemtjästen vann guldspaden

På lördagskvällen delades Guldspaden för årets tidskrift ut — och tidningen Kommunalarbetaren kammade hem priset för sin granskning av hemtjänsten.

Det är de fyra reportrarna Helena Gunnarsson, Mira Hjort, Pernilla Josefsson och Christina Swahn som i artikel efter artikel i höstas berättade om villkoren för de som jobbar inom hemtjänsten. De tilldelades guldspaden ”för att ha kartlagt och avslöjat brister i hemtjänstbranschen och dessutom pekat på en omfattande ekonomisk brottslighet som drabbat såväl kommuner som anställda och brukare”.

Reporterkvartetten berättade bland annat om Ewa som kunde jobba tolv timmar om dagen inom hemtjänsten, men bara få betalt för sju, eftersom det privata hemtjänstföretaget inte betalade någon lön för tiden det tog att flytta sig mellan mottagarna av hemtjänst. Om hur kommuner som tillämpar LOV dumpar villkoren för de som jobbar inom hemtjänsten. Om hur privata hemtjänstföretag inte rapporterar till kommunen när något har gått snett i vården. Om hur antalet företag inom hemtjänsten exploderade i Stockholms län när valfrihet infördes, med dåliga villkor för de anställda som följd. Och om mycket mer.

Hela serien artiklar, som inte bara speglar de anställdas villkor utan också ett systemskifte inom äldreomsorgen, finns att läsa här. Och är väl värd sin läsning.

Allt för ofta glöms de kvinnor som bär denna viktiga del av vår välfärd på sina (för ofta trasiga) axlar bort. Ett exempel är när tidningen Dagens Samhälle häromveckan korade välfärdens viktigaste kvinnor. Bland de 100 vinnarna fanns landstingsdirektörer, verkställande direktörer, sjukhuschefer och välfärdsentreprenörer. Många kvinnor som gör otroligt bra jobb.

Eventet må ha varit till för att lyfta kvinnorna på toppositionerna inom välfärden, delvis som ett steg i att normalisera välfärdens privatisering. Men att det inte gick ut på att hylla de kvinnor som faktiskt är välfärdens viktigaste, och som räknas i hundratusentals, är talande.

Och när en statlig utredning om välfärdens framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, där hemtjänsten ingår, presenterades i januari, nämndes inte de anställdas villkor med mer än att de får möjlighet att ”välja” mellan fler arbetsgivare. Detta trots att det konstateras att det är avgörande för kvaliteten inom hemtjänsten att personalen har tillräcklig tid för att ge omsorg.

Det är därför mycket bra att situationen för de som jobbar inom hemtjänsten lyfts, särskilt i ljuset av konkurrensutsättning och vinstdrift. Detta är kvinnor som utgör en del av vår välfärds fundament, men ofta till allt för usla villkor. Det håller inte att be dem byta jobb, som äldreminister Maria Larsson gjorde. För om vi som samhälle vill att de äldre ska ha en värdig ålderdom, och om vi vill att deras anhöriga ska kunna jobba istället för att ge vård, ligger det i vårt intresse och är vårt ansvar att se till att villkoren är sådana att man kan och orkar jobba ett helt arbetsliv inom äldreomsorgen.

Förutom Kommunalarbetaren var Byggnadsarbetaren och Dagens Arbete nominerade till Guldspaden för årets tidskrift. Tre tidningar för LO-förbund, alltså. Det säger något om hur viktigt det är för arbetarrörelsen att fortsätta satsa den kompetens, den tid och de pengar som krävs för en grävande journalistik.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se