Stäng
blog-header
januari 22, 2015
Agneta Berge, bloggare
Foto: Fredrik Persson/TT

Kamprad och Persson rikare än halva Sveriges befolkning

80 personer äger mer än den fattigaste halvan av jordens befolkning gör tillsammans. Det rapporterade hjälporganisationen Oxfam i måndags.

Förmögenhetsstatistik är ett erkänt krångligt område, särskilt på global nivå, så siffran ska nog inte tas som en absolut sanning. Men även om den har en felmarginal på, säg, 100 procent uppåt, och den egentliga siffran är 160 personer, så är nivån av världens ekonomiska ojämlikhet extrem.

Sverige är inget undantag.

Här är miljardärerna fler och rikare än någonsin, enligt Veckans Affärer. På tio år har Sverige fått nästan 50 procent fler personer som är goda för minst en miljard kronor.

Ohotad etta på Veckans Affärers lista är Ingvar Kamprad, som startade IKEA (ni vet, företaget som smiter från skatter genom aggressiv skatteplanering). På andra plats hittar vi Stefan Persson, sonen till Hennes & Mauritz grundare (ni vet, företaget som betalar mindre än lägstalön till anställda i Storbritannien).

Tillsammans äger dessa två mer än den fattigaste halvan av Sveriges befolkning, enligt beräkningar från nationalekonomen Jesper Roine på bloggen Ekonomistas.

Två personer, två vita män, är alltså mer förmögna än hälften av svenskarna tillsammans.

Men inte nog med det. På Veckans Affärers lista över Sveriges 147 miljardärer räcker det med att titta bland de 25 allra mest förmögna för att hitta både Perssons barn och ytterligare tre med efternamnet Kamprad, vars pappa är Ingvar.

Detta är det svenska kapitalet i det 21:a århundradet.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se