Stäng
blog-header
september 1, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Adam Ihse / TT

Jag avskyr utanförskapet

Fredrik Reinfeldt sa i en pariledardebatt förra hösten att han hatar utanförskapet. Då är vi två.

För sällan har väl en tankeram varit så rasande effektiv som just utanförskapet. Denna sortering av oss i vi som är innanför och de som är utanför. I centrum och periferi.

I vi som arbetar och de som är arbetslösa och sjuka. I vi som är de starka och som är Normen — mot de som är de svaga och underordnade.

I vi som har tagit oss rätten att definiera dem — några andra — som utanför. Och den oerhörda makt som ligger i detta.

I vi som gör rätt för oss och för det ska respekteras. Gärna belönas. I de som har misslyckats med att hålla sig friska och *anställningsbara* eller som kanske bara är lata, och för det kan föraktas. Som kan jagas.

Och den nästan permanenta grupptillhörigheten. De där arbetslösa, det särskilda släktet. Vi dugliga, som är en sort för sig. Eftersom arbetslöshet i närtid inte har drabbat långt många fler än vi vanligtvis tänker oss. Eftersom arbetslöshet sannerligen inte har att göra med hur samhället fungerar utan är något som den bara den enskilda styr över.

Så en kan ju undra, varför ska vi betala för dem? Varför ska pengar som vi har slitit hårt för gå till dem som har sig själva att skylla? Varför ska de lata få höga ersättningar från arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen (det vill säga, *bidrag*)?

Att ”utanförskapet” alls skulle höra ihop med att arbetslöshet och sjukdom just nu privatiseras och allt mindre ses som en gemensam angelägenhet? Som något alla har ansvar för och intresse av att göra något åt?

Och att detta sätt att förhålla sig till oss på alls skulle gynna rasistiska strukturer, uppdelning i vi och de, i överordnad och underordnad? I sättet att betrakta vissa människor som kostnader på? Att innanför alls skulle sammanfalla med vithetsnormen?

Nej, tack och lov att utanförskapet bara är ett himla effektivt analysverktyg som alla är helt på det klara med den entydiga definitionen av.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se