Stäng
blog-header
juni 23, 2014
Agneta Berge, bloggare
Christine Lagarde, chef för Internationella Valutafonden (IMF) Foto: Lee Jin-Man/TT

IMF rekommenderar USA att höja lägstalönen

Om USA:s federala lägstalön hade haft samma reala värde idag som år 1968 hade den varit 9,40 dollar i timmen. Hade den växt i takt med genomsnittslönen hade den istället varit 10,65 dollar i timmen idag. Och om den hade växt i takt med produktiviteten hade den varit 18,30 dollar i timmen.

Istället är den 7,25 dollar i timmen. Och så hög (eller låg) har den varit sedan 2009.

Att USA:s nationella lägstalön har kunnat ligga stilla under så lång tid beror på att den regleras i lag och därmed beslutas om av politiker. Vill de, så kan de alltså välja att låta den ligga orörd nominellt över flera år, och på så sätt låta den urholkas realt. Vilket är precis vad som har hänt i USA.

Arbete är således inte längre en säker väg ur fattigdom i USA. 10,6 miljoner amerikaner räknas som fattiga trots att de har ingått i arbetskraften i minst 27 veckor. 9,2 miljoner av dem är sysselsatta. De är USA:s ”working poor” eller arbetande fattiga.

Och de fattiga arbetarna kämpar för att lägstalönen ska höjas (vilket jag har skrivit om här, här och här).

Med sig har de hundratals nationalekonomer och även president Barack Obama, som tyvärr inte lyckas driva igenom en höjning i kongressen. Och numera har de även stöd av Internationella Valutafondens (IMF).

I sin genomgång av USA:s ekonomi som presenterades förra veckan föreslår IMF nämligen bland annat en höjning av lägstalönen i USA, som ett sätt att bekämpa fattigdomen och de växande klyftorna på.

När delstaten Seattle häromveckan beslutade att delstatslägstalönen successivt ska höjas till 15 dollar i timmen var det en milstolpe i kampen för anständiga löner. Utan att innehålla några exakta nivårekommendationer, är IMF:s uttalande ytterligare ett viktigt steg på vägen. Ett rikt land som USA bör inte få komma undan med att fattiggöra en så stor del av sin arbetande befolkning.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se