Stäng
blog-header
september 3, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Hur dyrt blir Sjöstedts Sverige?

Igår var det Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts tur att bli utfrågad av programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson i SVT. Efter en uppläsning av de skatter som Vänsterpartiet föreslår ska höjas sammanfattade Hedenmo: ”Det blir dyrt att leva i ditt Sverige”.

Blir det? Per automatik? Försvinner pengarna som går till skatter? Skickar politikerna dem till månen? Tar vi ut skatter i samhället för skojs skull?

Eller är det så att vi får något för de skatter vi betalar? En skola för alla? Gratis sjukvård och omsorg? Tåg och vägar? Försvar, polis och brandkår? Socialarbetare och arbetsförmedlare?

Skatt är civilisationens kostnad, som det brukar heta. Det är vad vi finansierar vårt gemensamma med. Vi betalar skatt framförallt för att få något som vi inte hade kunnat skaffa för egen maskin om pengarna hade hamnat i vår plånbok istället. Något som bara kan skapas om vi går ihop och gör det tillsammans.

Knutson sa att de hade räknat på Vänsterpartiets skatteförslag och kommit fram till att höjningarna summerade till 80-90 miljarder kronor. Det är ungefär i nivå med vad Konjunkturinstitutet beräknar att skatterna behöver höjas med till 2018 för att vi ska kunna behålla nuvarande nivå på välfärden och klara överskottsmålet. Och det är fortfarande 50-60 miljarder kronor mindre än vad alliansregeringen har sänkt skatterna med totalt sedan de fick makten för åtta år sedan.

Var Sverige superdyrt att leva i 2006? Eller var vi kanske helt enkelt rikare på välfärd? Och är det så mycket billigare att leva i Sverige idag, eller har vi kanske bara blivit fattigare på något vi inte kan skaffa för våra extra kronor i plånboken?

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se