Stäng
blog-header
november 19, 2015
Agneta Berge, bloggare
Foto: Hasse Holmberg/TT

Här är framtidens toppars sexism

Gissa varifrån jag har saxat dessa fyra citat:

Först:

”Du skriver schyssta saker om X, visste du att hon kallar dig en trefingrad ‘massageterapeut’ i sitt valfläsk?”

Sen:

”Och med ‘massageterapeut’ menar vi hora.”

Och:

”Ditt valfläsk är dåligt. Det gör oss sjuka. Det får oss att spy upp en ansenlig del av vårt maginnehåll i våra munnar. Men, precis som vilken god prostituerad som helst, sväljer vi och går vidare.”

Och:

”Eftersom du gillar trappor, varför inte följa Marie Antoinette hela vägen? Kom igen, upp för trappan till giljotinen och vila försiktigt ditt huvud i en horisontell position. Vi gör resten.”

Från en random hattråd på något obehagligt internetforum?

Nä, rätt svar är från det ”election pork” som studentkåren på Handelshögskolan i Stockholm har producerat.

Det är nära att alla proppar går när man tänker den tanken. Så vi tar det från början:

På Handels råder valtider. I vinter ska ett nytt gäng ta över studentkårens styrelse och fullmäktige men redan idag släpps ett ”election pork” till skolans studenter.

I detta valfläsk presenterar sig de studenter som kandiderar till poster i kårstyrelsen eller kårfullmäktige och gör sitt bästa för att förtjäna studenternas röster. Kandidaternas egna motiveringar kompletteras också med några ord från ”Häcklarna”. De är ”en grupp hemliga granskare som ska se till att de som röstar i kårvalet får den fulla bilden av sina alternativ”, som studentkåren beskriver det.

Men trots att valfläsket inte släpps förrän idag spreds delar av det redan igår i Handels feministförenings Facebookgrupp (som med sina 955 Facebookmedlemmar, varav jag är en, är större än ni kanske hade gissat). För årets ”pork” är minst sagt svinigt; citaten ovan är dessa Häcklares kommentarer till kandidaters valfläsk.

Den första kommentaren jag citerar ovan är till en kårstyrelsekandidat som är en tjej. Den andra är skriven till en som är en tjej. Den tredje är också skriven till en tjej (vem hade kunnat gissa?). Och den fjärde citerade kommentaren är också, hoppsan, till en tjej.

Men inte bara tjejer som kandiderar i kårvalet på Handels belönas på det här sättet av Häcklarna. Till en kille som ställer upp i valet skriver de nämligen att ”De kvinnliga Häcklarna har beskrivit dig som ‘bedårande’ och ‘en drömmis’. De är också kända för att blöda regelbundet, och vi kan helt enkelt inte lita på något som blöder i flera dagar utan att dö.”

Den uppmärksamma noterar dock att även den Häcklingshälsningen osar just kvinnoförakt.

Som krona på verket avslutar Häcklarna sitt manifest i årets pork så här:

”Vi, Häcklarna, anför under tvång, att vi lovar att göra vårt bästa för att inte kränka några minoriteter. Eller majoriteter. Eller etniska grupper. Eller sexuella grupper. Eller kön. Eller religioner. Eller nationaliteter. Eller studentkårskommittéer. Eller sportlag (chearleading är ingen sport). Eller internationella projekt. Eller Handelsprogram. Inklusive Retail Management. Eller alumni. Eller dig.

Men vi kan skämta om kvinnor, eller hur?”

När detta spreds i Handels feministförening igår kväll var det med raseri. Häcklarna fick nys om detta och lät hälsa att:

”It has come to our attention that some of the comments we published today were not appreciated, and we deeply apologize for our mistakes. We do not, under any circumstances, wish to harm anyone or their reputation, and we have clearly failed in conveying our humor in the context as we have seen it. We appreciate all the feedback received, and you will be able to grab a freshly printed copy of the porks tomorrow in the SASSE hallway.”

Fritt översatt:

”Vi beklagar att ni inte uppskattar vår sexism och vårt kvinnohat. Tråkigt att ni blev ledsna. Det vill säga, det är era känslor som är problemet. Inte att vi har betett oss sopigt. Trist att ni inte fattar vår humor. Men ta gärna ett exemplar av valfläsket imorgon, det blir roligt.”

Och här kommer vi till den springande punkten: detta är ett problem som inte försvinner med Häcklarna. De är bara symtomen, inte orsaken.

För bara i en miljö där man tror att sexism och kvinnohat accepteras, eller uppskattas, eller kanske till och med försvaras, skulle någon tänka tanken att formulera sig i nivå med årets valfläsk. Bara där kan någon tro att det är ”humor”.

Och miljön på Handels är sådan att lärare sprider sexism under föreläsningar, som jag har skrivit om förut. Att årets valtid är långt ifrån den första som präglas av sexism och andra kränkningar. Att studenter som tidigare har klagat har blivit hånade. Och uppenbarligen att varken kåren eller skolan hittills har tagit dessa problem på ett tillräckligt stort allvar för bli av med dem — eller åtminstone för att se till att bottenskrap som årets pork inte släpps igenom systemet.

Ursinnet i Handels feministförening är å andra sidan ljuset i tunneln. Studenter från höger och vänster, killar och tjejer, var igår kväll arga på ett sätt jag aldrig har sett på Handels. Och det har redan betalat sig i form av att Häcklarna till slut valde att ta bort sina kommentarer ur det pork som idag sprids på skolan.

Det ger hopp. Sådan här sexism och brutalitet får aldrig accepteras. För om någon skulle tro att detta är ett internt problem för Handels så kan jag meddela att det är precis tvärtom: sexismen stannar inte kvar innanför skolans fyra väggar när studenter som ska erövra näringslivet går ut genom Handels stora ekport. 

 

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se