Stäng
blog-header
juni 17, 2014
Agneta Berge, bloggare
Lloyd Blankfein, VD Goldman Sachs Foto: Mark Lennihan/TT

Goldman Sachs VD är ett tecken i tiden

Hur stora är inkomstskillnaderna i USA?

Tja, tillräckligt stora för att Lloyd Blankfein, VD för investmentbanken Goldman Sachs och en av världens bäst betalda bankirer, ska känna sig orolig.

I förra veckan förklarade han i CBS News att han såg hur USA blev allt mer uppdelat. Han menade att det kan bli svårt att föra en politik för ett så splittrat land och lösa dess problem, och att de stora klyftorna därför kan ha en destabiliserande effekt på ett samhälle.

Lösning? Ja, det fanns inte tid till några större utläggningar i intervjun, men Blankfeins resonemang handlade mest om vikten av ökad tillväxt som skulle fördelas bättre än idag.

Det vill säga: inte särskilt utmanande mot varken sin eller sina kollegors maktposition och enorma rikedomar.

Detta är trots allt mannen som enligt uppgift är god för bortåt 450 miljoner dollar och vars lön och bonus var över 20 miljoner dollar 2012. En löneökning med 9 miljoner dollar på ett år.

Men nyheten om att Goldman Sachs VD menade att stora inkomstskillnader var destabiliserande spreds snabbt i media.

Och kanske var detta åtminstone delvis poängen med Blankfields uttalande?

Hans uttryckta oro kan vara helt äkta. Men det hindrar inte att den också kan vara vältajmad.

De stora och växande inkomstskillnaderna har varit ett av årets hetaste ämnen i USA, särskilt efter den franske ekonomen Thomas Pikettys bok ”Capital in the twenty-first century” som blev en amerikansk kioskvältare. Att känna oro för växande klyftor kanske helt enkelt är ”det man ska” nu i USA.

Oavsett om det fanns en sådan baktanke eller inte så säger det något att Blankfein uttalar sig på detta sätt om inkomstskillnaderna i CBS News. När en av världens bäst betalda bankirer, VD för en av världens största investmentbanker, kan plocka poäng på att uttala sig kritiskt mot växande klyftor är det ytterligare ett tecken på att pendeln har svängt.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se