Stäng
blog-header
december 22, 2013
Agneta Berge, bloggare
15-M-demonstration i Madrid sommaren 2011.

En spansk käftsmäll mot demokratin

Jag hade blivit förskräckt oavsett vilket land det hade gällt. Men att Madrid är den stad jag betraktar som mitt andra hem gör att det träffar mig extra hårt att det handlar om just Spanien.

När jag till slut tog in nyheten om vad som händer där nu rann tårarna. Av rädsla och av ilska.

Det har inte ens gått 40 år sedan Spanien befriades från den fascistiska diktaturen som Francisco Franco ledde. Många spanjorer – och många andra med dem – känner därför en obehaglig vindpust från sin nutidshistoria när den spanska högerregeringen, som utgörs av Partido Popular (PP) och leds av premiärministern Mariano Rajoy, är på väg att införa en lag som kraftigt inskränker demokratin.

Lagen går under namnet ”ley de la seguridad ciudadana”, eller ”medborgarskyddslagen”. I slutet av november antogs ett utkast av lagen i ministerrådet, och lagen ska nu upp i riksdagen, där PP har egen majoritet.

”Brotten” är indelade i tre kategorier:

Lindriga brott, som bötfälls med 100-1 000 euro, är exempelvis att sprida fotografier på poliser i tjänst eller att klättra på en byggnad eller ett monument (om de inte är officiella, för då räknas brottet som allvarligt).

Till allvarliga brott, som bötfälls med 1 001-30 000 (!) euro, räknas bland annat att samlas kring budskap eller symboler i sociala medier som kan ”hota allmänhetens säkerhet” eller att förolämpa Spanien; en spansk symbol; eller nationalsången.

Vi tar det igen. Den som förolämpar, säg, den spanska flaggan, ska alltså kunna tvingas betala över 200 000 kronor i böter.

Tredje och sista kategorin, mycket allvarliga brott, bötfälls med 30 001-600 000 (!!) euro. Sexhundratusen euro. Eller över fem miljoner kronor. Tre allvarliga brott inom två år klassas som ett mycket allvarligt brott. Och exempelvis att överträda ett förbud som finns till förmån för allmänhetens säkerhet vid offentliga firanden eller tillställningar av olika slag, hör till denna kategori.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se