Stäng
blog-header
mars 19, 2015
Agneta Berge, bloggare
Foto: Roald Berit/TT

Du måste vara kille för att bli ett mattesnille

Den som är sugen på att bli grym på matematik har större chans att lyckas om hen är en han.

Inte för att snubbar skulle va bättre på att räkna eller tänka logiskt än vad tjejer är. Tvärtom.

Utan för att vi är programmerade att tro att så är fallet.

I en ny studie från Israel har forskare låtit två olika grupper av lärare rätta sjätteklassares prov. Den ena gruppen känner eleverna och rättar prov som bär deras namn, medan den andra är extern och rättar prov som är anonyma.

I engelska och hebreiska finns ingen skillnad i rättning mellan lärarna. Men i matematik ger de externa lärarna högre poäng till tjejerna än till killarna, medan det är tvärtom när proven rättas internt.

Det vill säga: tjejer får bättre resultat än killar när matteproven är anonyma, men när eleven går att identifiera går det bättre för killar än för tjejer.

Forskarna tolkar det som ett utslag av att lärarna (precis som så många andra) är programmerade att förvänta sig att killar ska klara sig bättre i matte än vad tjejer ska göra.

Effekten av könsdiskrimineringen verkar dessutom hålla i sig. Favorisering av killar inom matte och naturvetenskapliga ämnen gjorde enligt forskarna att de klarade sig bättre än tjejerna i sådana ämnen även under gymnasiet.

Förutom att vi omedelbart borde införa anonyma prov överallt så är alltså bilden av vem som har ett mattehuvud i akut behov av en verklighetscheck.

Det är därför min senaste förälskelse heter Tekla. Det är en teknikfestival för unga tjejer där de under en heldag får ”testa bland annat robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, musikproduktion, och 3D-printing, oavsett hur deras förkunskaper ser ut”. 

Många tjejer har ett stort intresse för teknik som de i ganska tidig ålder får lära sig att de inte borde ha. Sånt är ju för killar.

Tekla, som är ett initiativ från Robyn och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), handlar om att ändra på det. Om att ha kul med teknik, väcka nyfikenhet, skapa självförtroende och ge förebilder.

För en stund blev jag sugen på att sadla om och ge mig in i teknikens värld. Tänk om ett sådant initiativ hade funnits när jag var yngre.

KTH driver just nu även sin Giants-kampanj för att locka fler tjejer att söka sig till deras utbildningar. Genom att synliggöra framgångsrika kvinnor inom informations-, data- och elektroteknikens historia vill de etablera bilden av att teknik är en arena där både kvinnor och män hör hemma.

Inget av initiativen är såklart tillräckligt för att få vår bild av vem som kan matte och teknik att stämma överens med verkligheten — för där har om inte annat var och en av oss också en egen bakläxa att göra. Men både Tekla och Giants är ett steg på vägen och en inspiration för andra högskolor som behöver göra upp med sin mansdominans.

För som KTH säger: framtiden är för viktig för att lämnas åt män.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se