Stäng
blog-header
september 27, 2015
Agneta Berge, bloggare

Det här är den svenska miljoninkomsttagaren

Lagom till löningen i fredags släppte Statistiska Centralbyrån preliminära siffror kring svenskarnas förvärvsinkomster förra året.

Hur det stod till i toppen? Jo tack, bara fint.

60 000 svenskar i åldern 20-64 år beräknas numera ha en årlig förvärvsinkomst på minst en miljon kronor. Det är tio tusen fler än för två år sedan, och över fyrtio tusen fler än vid seklets början.

Det har varit goda år för dem som siktat på toppen, som synes i diagram 1.

Diagram 1. Antal miljoninkomsttagare 1999-2014, 20-64 år.Miljoninkomsttagare över tidKälla: SCB/Inkomster och skatter

Den svenska miljoninkomsttagaren är dessutom, föga förvånande men inte desto mindre nedslående, för det mesta en man. Närmare bestämt i åtta fall av tio nu för tiden. Trots denna skevhet är dagens notering den jämnaste könsfördelningen sedan 1999, när män utgjorde 92 procent av miljoninkomsttagarna, som diagram 2 nedan visar.

Diagram 2. Könsfördelning bland miljoninkomsttagarna 1999-2014, 20-64 årKönsfördelning miljoninkomsttagareKälla: SCB/Inkomster och skatter

Inte heller lär många ögonbryn höjas kring vilka kommuner som leder ligan över andel invånare som har en årlig förvärvsinkomst på minst en miljon kronor. Ohotad etta är Danderyd på 11,9 procent, därefter följer några andra kranskommuner till Stockholm (Lidingö, Täby och Nacka) samt Lomma nära Lund och Malmö i topp fem. Här är mellan 4,5 och 7,6 procent av invånarna miljoninkomsttagare, som diagram 3 visar.

I Sverige som helhet är motsvarande siffra 1,2 procent. Det är den högsta noteringen för riket sedan 1999, när siffran låg på runt 0,2 procent.

Samma kommuner ligger i topp också när det gäller antal, och inte bara andel, miljoninkomsttagare. Nacka, Täby, Danderyd, Lidingö och Sollentuna (i fallande ordning) trumfas enbart av Stockholm och Göteborg.

Diagram 3. Kommunerna med störst andel miljoninkomsttagare 2014 (procent).Andel miljoninkomsttagareKälla: SCB/Inkomster och skatter

Den som är miljoninkomsttagare har en genomsnittlig månadsinkomst på minst 83 000 kronor. Det är i den här statistiken pengar som kan komma från anställning, företagande, pension, sjukpenning och andra skattepliktiga transfereringar, men inte från kapitalinkomster.

Dessa män från Stockholm, Göteborg, Nacka, Täby, Danderyd och Lidingö tillhör med andra ord gruppen som får avtrappat jobbskatteavdrag genom höstbudgeten, en gräns som går vid 50 000 kronor i månadsinkomst. En del av dem, men antagligen inte alla, tillhör även dem som helt blir utan jobbskatteavdrag. Den gränsen går ju vid 123 300 kronor i månaden.

Så det är inte bara rika män, utan rika män i framförallt Stockholm och dess välbärgade kranskommuner där Moderaterna egenhändigt brukar kamma hem 35-50 procent av rösterna i riksdagsvalet, som nu får öka sitt bidrag till det gemensamma allra mest.

Man får be att gratulera.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se