Stäng
blog-header
maj 24, 2014
Agneta Berge, bloggare
Toppkandidaterna till EU-valet (fr v): Kent Johansson (C), Malin Björk (V), Lars Adaktusson (Kd), Marita Ulvskog (S), Gunnar Hökmark (M), Isabella Lövin (Mp), Christian Engström (Pp) och Marit Paulsen (Fp). Foto: Bertil Ericson/TT

Det bästa med hela slutdebatten

Det var något särskilt med gårdagens slutdebatt i Sveriges Television inför morgondagens EU-val.

Det infann sig en känsla av lättnad hos mig.

Kanske för att debatten inte var lika dominerad av inövade talepunkter som de vanliga partiledardebatterna. Därför var den inte heller lika själlös som dem.

Antagligen också för att hälften av toppkandidaterna var kvinnor och hälften var män (även om alla, så vitt jag kan bedöma, var vita).

Men det var inte bara detta som kändes. Utan också att det var just de partier som sitter i Europaparlamentet idag som deltog.

Det vill säga: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Piratpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Det vill säga: inte Sverigedemokraterna.

För första gången på snart fyra år såg jag en debatt mellan ”alla” partiers toppkandidater utan att Sverigedemokraterna var ett av dem. Utan att rummet behövde fyllas med deras unkna människosyn. Utan att deras populism och rasism behövde basuneras ut till svenska tv-soffor på bästa sändningstid.

Det var så skönt. Plötsligt mindes jag hur det ska vara.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se