Stäng
blog-header
februari 5, 2015
Agneta Berge, bloggare
Foto: Jessica Gow/TT

Det är mer än gratis för staten att låna nu

Nu har regeringen ett guldläge. Den svenska staten kan nämligen ta ett tioårigt lån till en nominell ränta på runt 0,6 procent. Det är oerhört billiga pengar att låna.

Samtidigt saknas massvis av bostäder i framförallt storstadsregionerna. Inflationen är låg, produktivitetsutvecklingen har varit nästan obefintlig de senaste åren och vi har lediga resurser i ekonomin som bara väntar på att bli sysselsatta, som speglas i bland annat den höga arbetslösheten.

Att ta upp ett statligt lån nu för att snabbt bygga massa bostäder att hyra ut är en så kallad no-brainer. Caset för statliga investeringar i såväl infrastruktur som i skolan är nog också starkt.

Men finansminister Magdalena Andersson fortsätter att upprepa sitt mantra om att alla reformer ska finansieras ”krona för krona”. Med andra ord: inga lån.

Viktor Munkhammar på Dagens Industri skrev i måndags är det är snudd på tjänstefel av regeringen att inte utnyttja detta tillfälle för att öka de offentliga investeringarna. Han konstaterar också att om regeringen känner sig lite feg och bara vill ta upp tvååriga lån, skulle den få betalt från marknaden för att göra det. Räntan är nämligen negativ, på -0,14 procent i tisdags.

Det skulle alltså vara mer än gratis för svenska staten — och de svenska skattebetalarna — att låna pengar.

Men det gäller faktiskt inte bara på två års sikt. Munkhammar hänvisar nämligen till nominella räntor. Räknar vi bort förväntad inflation från dessa får vi fram förväntad realränta, som säger hur mycket lånebeloppet bedöms ha förändrats i reala köpkraftstermer när det är dags att betala tillbaka det.

Och den reala tioårsräntan är negativ. Det vill säga: lånebeloppet minskar istället för ökar under tiden det är utlånat. Svenska staten kan alltså ta ett lån idag och om tio år betala tillbaka mindre pengar i reala termer än den har lånat.

Till det går att räkna avkastningen från de investeringar som kan göras — för att inte tala om de fler bostäderna, den utbyggda infrastrukturen och den bättre skolan vi kan få.

Hur detta inte vore en bra ekvation för skattebetalarna vet jag inte.

Men Andersson är effektivt inmålad i krona-för-krona-hörnet. Att skylla bantningspolitiken på EU:s budgetregler håller inte heller, som LO-ekonomen Torbjörn Hållö skrev om på Dagens Arena i veckan.

Socialdemokraterna satsade på att tävla med Anders Borg i hans bästa gren under valrörelsen, och gör så än idag. Trots att Borg har lämnat sporten för länge sedan.

Kvar står en socialdemokratiskt ledd regering som förvaltar ett borgerligt åtstramningsarv — och som missar chansen att bygga Sverige starkare med lån som vore mer än gratis att ta.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se