Stäng
blog-header
december 2, 2013
Agneta Berge, bloggare
Foto: Gurinder Osan/Scanpix

Den dyra jobbpolitiken

För öka sysselsättningen i restaurangbranschen sänktes den 1 januari 2012 restaurangmomsen från 25 procent till 12 procent, till en kostnad av 5,4 miljarder kronor i uteblivna momsintäkter första året.

Hur har det gått?

Ja, momssänkningens sysselsättningseffekter har varit uppe på tapeten vid ett flertal tillfällen. Många politiker från regeringspartierna har berättat om restaurangägare som vittnar om att de har kunnat sysselsätta fler tack vare momssänkningen.

Vi bör alltid vara försiktiga med att generalisera utifrån anekdotisk bevisföring, även om politikernas enskilda observationer säkert stämmer. Men något annat än att fler har sysselsatts i restaurangbranschen till följd av ett så kraftigt branschstöd som momssänkningen är vore också märkligt, för att inte tala om gräsligt, med tanke på vad den kostar statskassan.

Utvecklingen av sysselsättningen i en bransch påverkas dock av flera faktorer. Att isolera den eventuella effekten av denna reform är svårt eftersom det inte går att jämföra hur restaurangbranschen har utvecklats sedan momssänkningen genomfördes, med hur den hade utvecklats i frånvaro av reformen.

I ett försök att fånga sysselsättningseffekterna har därför Konjunkturinstitutet (KI) jämfört restaurangbranschens utveckling efter reformen med utvecklingen i andra branscher som liknar restaurangbranschen, nämligen detaljhandeln, ”sport & fritid” och ”övriga tjänster”.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se