Stäng
blog-header
mars 6, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Centerpartiet visar sin egen politiks ineffektivitet

Centerpartiet har tagit fram en rapport som skulle visa hur en återställning av arbetsgivaravgiften för unga skapar arbetslöshet, men som istället visar ungdomsrabattens ineffektivitet.

Riksdagens Utredningstjänst (RUT) har på uppdrag av Centerpartiet räknat på vad en höjning av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år skulle kosta arbetsgivarna (eller omvänt: vad ungdomsrabatten kostar det offentliga i uteblivna skatteintäkter). Svaret är 19,4 miljarder kronor om året.

Sedan har Centerpartiet räknat ut vad det kostar att anställa en 18-24-åring i ett år i genomsnitt, och får fram siffran 302 122 kronor.

För att räkna ut hur många jobb som Centerpartiet menar hotas om arbetsgivaravgiften för unga återställs dividerar de 19,4 miljarder med 302 122 kronor, och får fram att drygt 64 000 jobb står på spel.

Eller rättare sagt: med Centerpartiets sätt att räkna borde 64 000 jobb ha skapats av sänkningen av arbetsgivaravgiften.

Men enligt den studie Johan Egebark och Niklas Kaunitz (2013) har gjort för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), så har så inte skett. De menar snarare att sänkningarna år 2007 och år 2009 gav 6 000-10 000 jobb, högt räknat.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se