Stäng
blog-header
april 11, 2014
Agneta Berge, bloggare
En man i en av USA:s många food banks. Foto: Carlos Osorio/TT

Att få äta sig mätt på andras nåder

År 2006 fick 25 miljoner amerikaner, varav 9 miljoner var barn, mat från organisationen Feeding America, som är ett nätverk av så kallade ”food banks”. Fyra år, en finanskris och påföljande åtstramningspolitik senare, hade den siffran växt till 37 miljoner amerikaner, varav 14 miljoner var barn. Det betyder att nära var åttonde amerikan fick mat från food banks, år 2010.

Food banks bygger på frivilliga donationer från privatpersoner och företag, i form av pengar eller i form av att exempelvis matvarukedjor skänker mat de inte kan eller vill sälja. Även många som jobbar med verksamheten kring food banks gör det frivilligt. Och dessa food banks finns för att förse människor som är för fattiga för att lyckas äta sig mätta, med mat.

Var åttonde amerikan blev alltså mätt på andras nåder, år 2010.

Även i Storbritannien syns denna utveckling, om än inte i samma extrema proportioner som i USA än så länge. Knappt 3 000 personer i Storbritannien fick mat från en food bank i Trussel Trutsts nätverk (som står för majoriteten av Storbritanniens food banks), mellan april 2005 och april 2006. Sju år (en finanskris och påföljande åtstramningspolitik) senare, hade det antalet växt till nästan 350 000 personer.

Detta är alltså några av världens rikaste länder, vars regeringar inte lyckas skydda de fattigaste medborgarna. Regeringar som abdikerar allt mer från sitt ansvar, och som tvår sitt samvete när food banks tar över det.

Som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg, levde var sjunde amerikan på food stamps förra året, som är ett slags matkupong från det offentligas sida till personer vars årsinkomst bedöms vara så låg att de inte går runt utan detta tillskott.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se