Stäng
blog-header
december 17, 2013
Agneta Berge, bloggare
Foto: Ingvar Karmhed/TT

Arbetslinjen är också en fattigdomslinje

Att inte höja taket i a-kassan (sedan 2002!) och på så sätt urholka arbetslöshetsersättningens värde; att göra det svårare att kvalificera sig för a-kassa; och att i ett slag bidra till att hundratusentals lämnade a-kassan genom bland annat höjda medlemsavgifter, har varit viktiga delar av regeringens arbetslinje.

Logiken regeringen lutar sig mot är att ju tuffare det blir att vara arbetslös, desto mer intensivt kommer människor att söka jobb och desto lägre löner är de villiga att jobba för. Jobbskatteavdragen, som ger alla med lön mer i plånboken, är också en del av denna logik. Och detta är kärnan i arbetslinjen.

Det må ligga i linje med viss ekonomisk teori, men kan också på goda grunder ifrågasättas. Bland annat för att en av poängerna med en god arbetslöshetsförsäkring är att arbetslöshet inte ska vara lika med fattigdom. Människor ska våga och kunna ställa om till nya jobb och vi som samhälle ska ta ansvar för dem som bär bördan av ekonomins strukturomvandling. Därför ska en stor del av inkomsten vara försäkrad mot arbetslöshet.

Fast politiken har gett resultat. Inkomstskyddet för arbetslösa är svagt idag.

Nio av tio av de som jobbar heltid får mindre än 80 procent av sin tidigare inkomst om de blir arbetslösa. De är alltså underförsäkrade.

Dessutom är uppåt hälften av de som idag får försörjningsstöd (förr kallat socialbidrag) egentligen arbetslösa. År 2011 motsvarade det runt 125 000 personer, vilket var 14 000 fler än fem år tidigare. I 30 000 av deras hushåll bodde det barn. Det är 7 000 fler hushåll med barn i än år 2006.

Det är alltså inte bara de arbetslösa som har det tuffare. Utan också deras barn, som växer upp i fattigdom i allt högre utsträckning.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se