Stäng
blog-header
oktober 10, 2013
Agneta Berge, bloggare
Foto: Tobias Lundgren/Scanpix

Antifackliga krögare?

De senaste dagarna har det stormat lite kring några Stockholmskrögare och deras hållning till kollektivavtal. Men innan vi går in på det — en bakgrund:

Restaurangbranschen konkurrerar i hög grad genom att hålla nere kostnader. I en bransch som är relativt arbetsintensiv, det vill säga där arbetskraft står för en stor del av produktionsfaktorerna, istället för till exempel maskiner eller teknik, så sätter detta ett tryck nedåt på arbetskraftsrelaterade kostnader. Därtill är omsättningen av delar av arbetskraften inom restaurangbranschen relativt hög och arbetskraften relativt utbytbar.

Samtidigt är hotell- och restaurangbranschen en av branscherna i Sverige med lägst andel av de sysselsatta som är medlemmar i facket och där kollektivavtalet har bland de lägsta täckningsgraderna. År 2006 var 52 procent av arbetarna i hotell- och restaurangnäringen fackligt anslutna. År 2011 hade den siffran sjunkit till 33 procent – att jämföra till exempel med att 67 procent av arbetarna i snitt var fackligt anslutna samma år.

Detta är ett problem, om vi tror på den svenska partsmodellen på arbetsmarknaden och om vi vill undvika att extrema låglönemarknader med underbudskonkurrens, norm om otrygga anställningsformer och dåliga villkor utvecklas.

Därför är det också lovvärt att Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfackets (HRF) avdelning 02 Stockholm och Gotland, häromdagen lyfte upp exempel på kändiskrogar som saknar respektive har kollektivavtal.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se