Stäng
blog-header
april 8, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Adam Ihse/TT

Alliansen sänker de arbetslösa istället för arbetslösheten

”Sen vi tillträdde 2006 så har nu arbetskraften vuxit med 350 000 människor i Sverige. En hel del av dem har också fått jobb. Jag kan glädjande ge beskedet att det nu är en kvarts miljon som har fått jobb i ökad sysselsättning i Sverige sedan 2006. Över 250 000.”

Så lät det när statsminister Fredrik Reinfeldt talade på Moderaternas Sverigemöte i helgen, under deras nya paroll ”Arbetskraften lyfter Sverige!”.

Från att enbart ha pratat om hur antalet sysselsatta har förändrats, vidgar nu Moderaterna blicken till att även prata om arbetskraften. Det är bra av flera anledningar. Bland annat för att den som pratar om arbetskraften, också måste prata om arbetslösheten. Arbetskraften består nämligen av de sysselsatta och de arbetslösa, så som bilden nedan visar.

AKU-träd med arbetslöshet och syssgrad

När Reinfeldt pratar om hur både arbetskraften och antalet sysselsatta har förändrats, beskriver han därför alltså även utvecklingen av antalet arbetslösa.

För har arbetskraften ökat med 350 000 personer, och antalet sysselsatta med 250 000 personer, så ger nämligen enkel matematik att antalet arbetslösa personer har blivit 100 000 fler under alliansregeringens tid vid makten.

Och så är det. Totalt gör det att över 400 000 människor är arbetslösa idag. Arbetslösheten, som är ett mått på hur stor del av arbetskraften som är arbetslös, har ökat till över 8 procent.

I synnerhet har långtidsarbetslösheten ökat. 120 000 personer är långtidsarbetslösa, vilket är mer än dubbelt så många som innan finanskrisen, och över 60 000 personer som vill och kan jobba, har varit utan jobb i över två år. Det är en tredubbling jämfört med innan finanskrisen slog till.

Detta är ett av våra största samhällsproblem idag. Inte bara finns tusentals personliga tragedier bakom dessa arbetslöshetssiffror. Utan arbetslöshet är även något av det som försvagar arbetskraftens kollektiva styrka allra mest. Om en stor del av arbetskraften är sysselsatt, har arbetskraften en starkare position på arbetsmarknaden, än om många är arbetslösa. Hög arbetslöshet gör det därför svårare att exempelvis upprätthålla trygga villkor och goda jobb. Dessutom ligger det en stor samhällsekonomisk förlust i arbetslösheten — i 400 000 personer som vill och kan men inte får jobba.

Att alliansregeringens företrädare gärna pratar om de sysselsatta, och nu även arbetskraften, men aldrig nämner de arbetslösa, kan därför möjligen vara valtaktiskt. Men det är också fräckt. Och faktiskt inte värdigt ett statsbärande parti som Moderaterna.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

Sök på Politism.se