Stäng
blog-header
januari 24, 2014
Agneta Berge, bloggare
Foto: Adam Ihse/TT

44 000 fler med otrygga jobb

På torsdagen släppte Statistiska Centralbyrån (SCB) sin senaste arbetskraftsundersökning. Jämfört med december 2012, kunde SCB uppmäta två stycken statistiskt säkerställda förändringar i arbetskraften i december 2013.

Den första var att fler av de sysselsatta var i arbete (men de kunde inte säkerställa statistiskt huruvida antalet sysselsatta hade ökat eller inte).

Den andra var att de tidsbegränsade anställningarna hade ökat. För fjärde månaden i rad.

I december 2013 hade 680 000 personer en tidsbegränsad anställning. Det är 44 000 fler än i december 2012 och en ökning med sju procent.

Att de tidsbegränsade anställningarna ökar, medan tillsvidareanställningarna inte gör det, är allvarligt, men inget nytt. De tidsbegränsade anställningarna har nämligen ökat i Sverige de senaste cirka 20 åren, medan tillsvidareanställningarna år 2012 låg på samma nivå som år 1987.

Diagram 1. Utvecklingen av tillsvidareanställningar respektive tidsbegränsade anställningar i Sverige 1987-2012. Index 1987=100.visstid-sverige

Källa: SCB, hämtad ur Boman, Carlén, Strömbäck (2012).

Bakom vår höga arbetslöshet på åtta procent, så finns alltså också en tydlig förändring bland de existerande jobben, där allt fler har en otrygg anställning. Tillsammans utgör de arbetslösa och de med en otrygg anställning en allt större del av arbetskraften.

Och ju större del av arbetskraften som har en svag anknytning till arbetsmarknaden, desto mer makt förskjuts från arbetstagarna till arbetsgivarna och desto svårare blir det att upprätthålla schyssta villkor och goda jobb.

Samtidigt beslutade Moderaterna på sin stämma i höstas att de vill att provanställningstiden ska fördubblas, från 6 till 12 månader. En sådan förändring skulle ytterligare försvaga arbetskraften.

Om bloggen

Agneta Berge är nationalekonom och tidigare utredare på LO. Hon skriver gärna om skatter, inkomstfördelning och det mesta som har med arbetsmarknaden att göra. I övrigt gillar hon systerskap och separatism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se