Stäng
blog-header
Demonstranter i Warszawa höjer galgar som symbolprotest mot förslaget till ny abortlag. Foto: Alik Keplicz/AP/TT

Polens kvinnor kraftsamlar för att stoppa abortförbudet

Polen har en av Europas strängaste abortlagstiftningar. Abort är tillåtet enbart om graviditeten äventyrar kvinnans liv, om fostret är skadat eller om graviditeten uppstått till följd av brott. Trots det har en ännu mer konservativ syn på aborten i Polen gjort sig hörd den senaste tiden.

Den polska kyrkan har gått ut med ett nytt förslag om att inskränka aborträtten ännu mer, där de tre undantagen för abort ska upphöra och tillgången till dagen efter-piller samt prenatal vård ska begränsas.

Aborten ska dessutom kriminaliseras för kvinnan – du kan alltså riskera fängelse eller böter om du gör en abort.

Underåriga som våldtagits tillhör de som skulle drabbas om lagen genomförs, samt kvinnor som fått missfall och därmed skulle utredas för eventuellt brott. Förslaget, som motiveras av religiösa skäl, backas upp av landets premiärminister Beata Szydlo.

Men protesterna bland polackerna har inte låtit sig vänta. Till att börja med dök det i helgen upp tiotusentals demonstranter utanför det polska parlamentet, med galjar i händerna – en symbol för den illegala aborten. Över hela Polen ordnades demonstrationer mot förslaget och i söndags reste sig kvinnor och män under högmässan och marscherade ut från kyrkor i protest.

På internet samlade den slutna Facebook-gruppen Dziewuchy Dziewuchom (”Tjejer till stöd för tjejer”) snabbt närmare 90 000 medlemmar i protest mot förslaget. Premiärminister Beata Szydlo fick se sin facebookprofil översvämmad av inlägg under hashtagen #TrudnyOkres (”#jobbigmens”).

”Regeringen vill kontrollera våra livmödrar, våra ägg och våra graviditeter. Visst är det bra att de bryr sig om oss? Låt oss göra det lättare för dem”, skrev hashtaggens upphovspersoner, varefter tusentals kvinnor hakade på.

En av dem riktade sig till premiärministern: ”Eftersom du är så pass bekymrad för polska kvinnors livmödrar att du vill att utrusta dem med polis och åklagare kommer jag göra det lätt för dig och vänligt informera om att min mens är på väg. Jag kommer få den på tisdag.”

En annan delade givmilt med sig: ”Kära fru premiärminister, i dag kände jag en ilande känsla i min vänstra äggstock. Jag tror att jag har ägglossning…”.

På tv och i tidningar har även kända kvinnliga profiler börjat dela med sig om ingående detaljer kring sin mens. Allt för att belysa att lagförslaget inte har stöd hos folket. I Facebook-gruppen diskuteras just nu hur man ska gå tillväga för att slå mynt av de upprörda känslorna och till och med ändra den gällande lagstiftningen.

Det är för tidigt att säga hur detta kommer att sluta, men av allt att döma verkar protesterna ge resultat: Premiärministern påstår nu att hon gav sitt tidigare positiva uttalande gällande lagförslaget ”i egenskap av privatperson”.

Officiellt har regeringen inte gjort något slutgiltigt uttalande ännu, men det alla protester visar är hur långt den polska regeringen är från den gängse polacken. Det här är inte det Polen de vill se.

Kvinnors kroppar är och förblir en krigszon – det vi i Sverige tar för givet är för andra kvinnor en stridsfråga på liv och död.

Därför är det passande att här påminna om hur svenska kvinnor på 60-talet reste till Polen för att göra abort, då det då var förbjudet med abort i Sverige. I Polen kommer förhoppningsvis detta kvinnofientliga lagförslag aldrig att träda i kraft.

I länder som El Salvador, Malta och Irland är det totala abortförbudet dock en verklighet.

Julia Eriksson och Agnes Grefberg Braunerhielm

Om bloggen

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se