Stäng
blog-header
mars 8, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Den liberala drömmen bleknar när man tittar på de riktiga siffrorna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Välkommen till en presentation av vem som äger din vårdcentral

De heter Henrik eller Johan och har gått på Handelshögskolan i Stockholm. Många jobbade som investmentbankers i London innan de blev riskkapitalister i Sverige.

Välkommen till en presentation av vilka som äger din vårdcentral eller skolan dina barn går i.

Stiftelsen Allbright släppte i veckan en uppmärksammad rapport om jämställdhet i riskkapitalistbranschen. Varför riskkapitalbranschens problem skulle bli så omdiskuterat hade man kunnat höja på ögonbrynen för om det inte var för den lilla detaljen att Henrik och Johan äger en betydande del av välfärden.

Alla liberala önskedrömmar om sjuksköterskor som tar över sin vårdcentral eller förskollärare som bildar kooperativ bleknar när man tittar på de verkliga siffrorna.

Av de tre största vård- och omsorgskoncernerna ägs två av mansstyrda riskkapitalbolag.

Capio ägs av Nordic Capital med bas i skatteparadiset Jersey och Aleris av Wallenbergfamiljens investmentbolag Investor. De delar tillsammans med läkarkooperativet Praktikertjänst (som haft en kvinnlig vd sedan starten 1960 – Svenskt Näringslivs Carola Lemne) på halva ”vårdmarknaden”. Robert och Morgan hos Nordic Capital och Johan hos Investor är säkert utmärkta affärshjärnor men vad de har i välfärden att göra förutom för att öka på sina förmögenheter är oklart.

När Statistiska Centralbyrån för en vecka sedan publicerade nya siffror om svenskarnas aktieförmögenheter blev det ännu tydligare att män har den övergripande makten över resurserna. Två tredjedelar av aktierna i de privata aktieportföljerna ägs av män och av bolagen är den största inhemska ägaren – ja vad tror ni? – finansiella företag. Duktigt jobbat, Henrik och Johan.

Hade jag varit liberal hade jag nu kommit till punkten där jag föreslår att kvinnor ska kriga mer på aktiemarknaden. Starta riskkapitalbolag. Kvotera Handelshögskolan till en separatistisk skola för att väga upp alla år av mansdominans (särskilt med tanke på att fler professorer heter Lars än som är kvinnor). För att jämna ut toppskiktet är det inte fel. Men om vi inte bara ska ägna oss åt ”trickle-down-feminism” utan komma åt att manliga riskkapitalister äger kvinnors arbete i välfärden måste vi sträcka oss mycket längre.

Undersköterskor får inte bättre arbetsvillkor för att riskkapitalisten heter Kristina. Vad än Centerpartiets Anders W Jonsson försökte påstå i Agenda i söndags.

Vi måste fortsätta strida för att alla kvinnors arbete ska uppvärderas. Kvinnorna i välfärden arbetar inte för att vara snälla och definitivt inte för att fylla fickorna på män med fonder baserade på Jersey.

Henrik och Johan måste helt enkelt börja vänja sig vid tanken på att få en mindre bit av kakan.

Om bloggen

50 nyanser av pengar är en blogg om ekonomi och politik. Skriver gör Elisabeth Lindberg.  

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se