Stäng
blog-header
februari 23, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tror du på pengarna på ditt konto?

Pengar. Det mest självklara efter mat och sömn för moderna människor. Alla behöver vi pengar för att bo, klä oss och köpa månadskort för våra resor till och från det där jobbet som betalar ut pengarna i form av lön från första början. Men vi pratar sällan om vad pengar egentligen är.

Podcasten Dilan och Moa har ett avsnitt som heter ”Pinsamma pengar. Podden görs av komikerna Dilan Apak och Moa Lundqvist som funderar över det här med just pengar. Det är roligt och skrämmande träffsäkert med tanke på att ingen av dem är ekonom. Moa beskriver till exempel nationalekonomi som att ”det är en graf och sedan känner någon något och då ändras grafen”. Ändras människors känslor måste hela modellen skrivas om. Inte en helt tokig analys med tanke på hur många nationalekonomer nu kämpar med att rita om sina mentala världskartor till bestående minusräntor och globaliseringskritik.

Pengar har inte heller varit något ekonomer varit särskilt intresserade av. De är ett smörjmedel, inget annat. Men pengar började leva sitt eget liv sedan de kopplades loss från det så kallade Bretton Woods-systemet 1971 (amerikanska dollarn hade ett fast värde i guld och alla andra valutor kopplades till dollarn). Så fort en bank ger ut ett lån skapas också motsvarande mängd pengar som i ett trollslag.

Journalisten Paul Mason visar i sin bok ”Postcapitalism” (här recenserad i Financial Times) är vår tillit till staten i dag det enda som håller pengarna vid liv. Slutar vi tro på statens förmåga att hantera dessa enorma värden faller allt samman.

Tror vi på pengar?

Dilan och Moa pekar till exempel på antalet bloggare som varje år åker på dyra semesterresor som om det vore en pendelresa till jobbet. Det bara sker. Pengar är helt ute ur ekvationen när sådana livsstilar säljs till oss. Vi ska unna oss dem oavsett vad de kostar. Samtidigt som ”ingen får bli rädd för någonting” för att citera Moa Lundqvist igen. Rädsla är vårt ekonomiska systems värsta fiende.

Den rikaste procenten har lärt oss att tro på att pengar har ett evigt värde som kan omsättas i nya bostäder och resor runt jorden. Men samtidigt måste vi att amortera, spara och bygga ett kapital som vi behöver leva på i sämre tider. Det går inte ihop. Vi kan inte låna pengar för att hålla ekonomin under armarna och spara så att vi slipper gå under med den.

Alla är livrädda för att det ska ta slut. För att inte längre ha råd med semesterresan eller att kunna betala räntan på bolånet. Rädslan har satt sig långt upp i medelklassen. Så smått har fler och fler börjat inse att pengar inte är gratis. Det leder till att vi sparar som aldrig förr.

Tilliten till att staten kan hantera pengarna står på spel.

Om bloggen

50 nyanser av pengar är en blogg om ekonomi och politik. Skriver gör Elisabeth Lindberg.  

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se