Stäng
blog-header
februari 5, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Kom och köp! Om du har väldigt hög lön... Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjuksköterskor och lärare har inte i innerstan att göra

Sjuksköterskor och lärare har inget i Stockholms innerstad att göra längre.

Åtminstone inte med dagens bostadspriser. Mer effektivt än någon avreglering av hyresmarknaden driver kontantinsatser, amorteringskrav och inkomstkrav från bankerna ut de flesta medelinkomstgrupper från huvudstadens centrum. Men görs det något åt det? Inte det minsta. Är du smart slutar du röka och börjar bospara.

I en artikel i Veckans Affärer visar banken SEB:s privatekonom Jens Magnusson att man behöver en månadslön på minst 49 000 kronor i månaden för att kunna köpa en lägenhet på 35 kvadrat i Stockholms innerstad. Medianlönen i Sverige är 28 600 kronor.

Enligt SCB:s lönestatistik är de enda yrkesgrupper som når över bankernas inkomstkrav chefer på höga nivåer inom privat- och offentlig sektor, mäklare i finans- och banksektorn, specialistläkare och piloter. So long Hipstersöder. Bankmännen och vd:arna är här för att stanna.

Antalet hyreslägenheter med reglerade hyror är försvinnande få i Stockholms innerstad efter år av utförsäljningar. I stället befolkas de flesta stadsdelar snart av nästan enbart topp-tio-listan på inkomstskalan.

Men deppa inte ihop nu om du inte har rika föräldrar eller ett yrke med en lön runt 50 000 kronor. Ta dig i kragen och kämpa vidare. Någon gång i övre medelåldern kanske du kan få den där ljusa fräscha bostaden som du just nu suktar efter.

Grunden för boprisrallyt är bankernas förmåga att låna ut allt större summor till de som redan gjort bostadsklipp. Priserna ökar för att lägenheterna åker in och ut för försäljning och därmed ger sina ägare möjlighet att lägga högre och högre bud på nästa bostad. Bankerna tjänar på det, statskassan tjänar på det.

Alla utom människor med vanliga jobb och dåligt med kapital är glada.

Festen kommer förr eller senare ta slut. Då kommer bankerna skylla på regeringen och regeringen på bankerna. Men tills dess kan du göra både Gabriel Wikström och Magdalena Andersson nöjda. Fimpa ciggen och öppna ett bosparkonto.

Om bloggen

50 nyanser av pengar är en blogg om ekonomi och politik. Skriver gör Elisabeth Lindberg.  

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se