Stäng
blog-header
december 16, 2016
Elisabeth Lindberg, redaktör
Foto: Pontus Lundahl/TT

Så lite kostar det att höja pensionerna

Pensionsöverenskommelsen 1994 skulle göra pensionssystemet mer ”robust”. Det innebar i stort en omfördelning av inkomster från arbetare till tjänstemän. Sedan dess har pensionerna urholkats mer och mer även för medelklassen.

Det är hög tid att göra om och göra rätt.

De låga pensionerna har börjat dyka upp som ett ämne i fler och fler opinionstexter senaste tiden. Det är inte en dag för sent. Bland annat har Politism tidigare skrivit om pensionärer som måste förlita sig på välgörenhet för att äta sig mätta. Klockan tickar dessutom på. Som Eva Franchell träffande skriver i Aftonbladet: för den som är gammal är tidsaspekten avgörande. Nivån på pensionerna måste höjas omgående.

Tidigare räknades enbart de femton bästa åren. Nu räknas hela arbetslivet in i den sammanvägda pensionen. Är du undersköterska är det inga feta lönekuvert vi pratar om. Men för att de fattigaste pensionärerna inte ska behöva svälta i väntan på att riksdagspartierna tar sig samman för en ny pensionsöverenskommelse behövs åtgärder omgående. Så enkelt är det. Helst redan nu till vårbudgeten.

Siffror från Eurostat har visat att nästan var femte pensionär i Sverige har en inkomst som innebär risk för fattigdom. Definitionen av risk för fattigdom är en inkomst under 60 procent av medianinkomsten. 350 000 svenska pensionärer riskerar alltså en inkomst på mindre än 7000 kronor i månaden efter skatt om de inte får andra bidrag eller ersättningar. Medianhyran i Sverige är samtidigt 6 324 kronor per månad. Behöver man ens fråga om det går ihop sig?

En höjning av de lägsta pensionerna skulle inte bli särskilt dyrt med tanke på att det mesta av höjningen kommer leda till större konsumtion bland pensionärerna. Det gör det än mer oförståeligt att en sådan reform inte har synts till.

Enligt siffror från SCB och Pensionsmyndigheten har sju procent av pensionärerna enbart allmän pension. Det innebär alltså att de varken har tjänstepension eller privat pension för att dryga ut kassan. Vid 73 års ålder lever de i snitt på ungefär 7 900 kronor per månad. För att höja golvet i pensionssystemet skulle det enklaste vara att göra om gränsen för när garantipension slutar betalas ut.

I dag är gränsen cirka tre prisbasbelopp eller 11 343 kronor i månaden om du är ogift. Säg att gränsen höjs till fyra prisbasbelopp. Det ger en gräns på ungefär 14 800 kronor. Höjningen för de fattigaste pensionärerna skulle kosta 6,3 miljarder kronor.

Som jämförelse sänkte alliansen skatten med över 140 miljarder kronor under sina åtta år, pengar som framför gick till de som redan har det väl förspänt. Mot bakgrund av det motsvarar kostnaden för att garantera mänsklig värdighet och trygghet närmast fikapengar.

Om bloggen

50 nyanser av pengar är en blogg om ekonomi och politik. Skriver gör Elisabeth Lindberg.  

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se