Stäng
blog-header
mars 1, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Veronica Nelson och Elisabeth Lindberg. Foto: Robert Gabrielsson

Premiär: 50 nyanser av pengar

Den som läst Politism ett tag vet att ekonomi, inkomstskillnader, ojämlikhet och liknande inte är några obekanta ämnen. Inte heller populärkultur, tv-bevakning eller musik är nytt.

Men när nya podcasten ”50 nyanser av pengar”, med Veronica Nelson och Elisabeth Lindberg, nu har premiär kommer dessa ämnen att dyka upp samtidigt. Varannnan vecka hör ni ”50 nyanser av pengar” här.

Därmed säger vi välkommen till Veronica Nelson och Elisabeth Lindberg.

Vilka är ni?
– Vi är två ekonomer in the making som är politiskt aktiva och älskar att nörda ner oss både i grafer och de senaste Netflix-serierna.

Vad kan lyssnarna och läsarna förvänta sig av er på Politism?
– Idén till ”50 nyanser av pengar” föddes i fikapauserna när vi jobbade ihop och inspirerade oss själva med intressanta snack. Ni kan förvänta er att få hänga med i våra prestigelösa diskussioner kring allt från budgetramar till Spice Girls, inflation till Beyoncé.

Vad är det bästa med nationalekonomi?
– Vi gillar att nationalekonomin förklarar samhället i grunden men också att det är en vetenskap med så många fel och brister, till exempel att den inte kan förklara ekonomiska kriser. Ofta är ekonomiska kriser mer lika ens egna identitetskriser än vetenskapliga modeller.

Vilken politisk fråga ligger er närmast om hjärtat just nu?
– Ojämlikheten och de ökande inkomstklyftorna är det som gör oss sömnlösa just nu. Framför allt frågan om sänkta lägstalöner visar hur högern vill skapa en helt ny extremt ojämlik arbetsmarknad. Det är som att backa in i framtiden.

Till sist, vad önskar ni er allra minst just nu?
– Sänkta löner och sänkt skatt, speciellt på kapital.

Lyssna på premiäravsnittet nu:

Följ podden här.

Om bloggen

50 nyanser av pengar är en blogg om ekonomi och politik. Skriver gör Elisabeth Lindberg.  

Sök på Politism.se